IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Данев: Прогнозният ликвидационен дял за акция на ЕЛАРГ е над 1,50 лв.

Срокът на ликвидацията ще бъде 1 година, с уговорката, че акционерите могат да го удължат, ако продажбите не вървят така добре, заявява предложеният за ликвидатор

15:44 | 05.12.11 г. 3
В. Данев: Прогнозният ликвидационен дял за акция на ЕЛАРГ е над 1,50 лв.

Веселин Данев, изпълнителен директор на Агроменидж АД - обслужващото дружество на ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ, е предложен за ликвидатор на фонда, във връзка с което е разговорът ни с него. На 23 ноември 2011 г. от ЕЛАРГ обявиха, че ще предложат на акционерите си доброволна ликвидация.

Веселин Данев е избран за Изпълнителен директор на Агроменидж АД през октомври 2009 г. Започва кариерата си през 1992 в правната фирма Къвингтън и Бърлинг във Вашингтон, САЩ  като адвокат с практика по корпоративни сливания и поглъщания и по публични ценни книжа.  В периода 1994-1995 г. работи за ТС Банк АД в София, където заема длъжността Директор на отдел „Валутни операции, валутна и левова ликвидност”.  През 1995 г.Веселин Данев  работи като банков анализатор в Мудис, след което  се присъединява към екипа на Морган Стенли  в Лондон, където последно заема длъжността Изпълнителен директор, а след напускането си през май 2006 остава като Консултативен директор до края на 2008 г. През 2002 г. става съосновател и  директор на Сигма Кепитъл, един от най-големите инвеститори в българския туризъм, който ръководи и до момента. Веселин Данев има диплома по право от Софийския Университет (1991), Магистърска степен по право от Правния факултет на университета Йейл (1992), както и Магистърска степен по Управление на бизнеса от Бизнес школа на университета Станфорд (1997). През 1992 г. Веселин Данев е приет за адвокат в Адвокатурата на Щата Ню Йорк.

- Г-н Данев, вие сте предложен за ликвидатор на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ. Каква точно е процедурата?

Съветът на директорите на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ ме е предложил единодушно за ликвидатор на дружеството. Кандидатурата ми е внесена в Комисията за финансов надзор за одобрение, както и вече съм представил пред Съвета на директорите ликвидационен план и прогнозен ликвидационен дял. Самата ликвидация и изборът на ликвидатор трябва да бъдат одобрени на предстоящо общо събрание на акционерите. Ликвидатор може да бъде само физическо лице. А ликвидационен дял може да бъде разпределен, само след като всички активи на дружеството са продадени, а те са земеделски земи и парцели в местността Камбаните в София.

- Какъв е прогнозният ликвидационен дял на акция, за колко време ще бъде извършена ликвидацията?

Искам да подчертая, че всички намерения, данни и очаквани резултати или стойности, които ще изложа по-нататък, са условни, и зависят от действието на много обективни и субективни фактори. Инвеститорите в никакъв случай не трябва да формират инвестиционни решения на тяхна основа.

Съветът на директорите настоява ликвидацията да е за една година и така е заложен изготвения от мен ликвидационен план, като акционерите винаги могат да го удължат, ако продажбите не вървят така добре.

Но искам да бъде ясно, че няма да правим продажба на всяка цена. След като предложението за ликвидация бе обявено, доста кандидат купувачи се обадиха с надежда да придобият евтино, но им казах, че не става дума за форсирана продажба, която ще доведе до ниски цени. Където е възможно ще продаваме и на по-високи цени от тези през тази година.

- Как ще процедирате с парцела в местността Камбаните?

Основен проблем е реализацията на проект Камбаните, той е оценен на 15 млн. лв. в баланса на дружеството.  Предложил съм и алтернативни на продажбата начини, като например раздробяване на имота на парчета и реализацията му на части. Друг предложен от мен вариант е аукцион и някои от акционерите да го приеме в ликвидационната си квота по определената на аукциона цена.

- Какъв е прогнозният ликвидационен дял?

Над 1,50 лв. на акция при всички случай. Има възможност да стигне и до 2 лв., ако се изпълнят определени допускания. Продажната цена на земята не очаквам да е по-ниска от 490 лв./декар, защото на такава цена продаваме средно през 2011 г., а сме продавали земя със средно за нашия портфейл качество. Продадените през първата половина на 2011 земи са с рента близка до средната за целия ни портфейл, тоест продадохме 12% от парцелите, а те са ни носили 12% от рентата. В момента ликвидността на пазара на земеделска земя е малко по-трудна спрямо началото на годината, но цената на земята според мен дори се е вдигнала.



Към 30 септември 2011 г. дружеството притежава 251 169 дка земеделска земя при средна цена на придобиване от 223 лв./дка, или за общо 55,9 млн. лв. При тази оценка на основния актив (земеделската земя) собственият капитал на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ е 69 млн. лв. към 30 септември 2011 г., което се равнява на 1,155 лв. на акция. Последната сделка с акциите на дружеството е при цена от 0,80 лв./акция и пазарната му капитализация е 48 млн. лв.

През тази година Агроменидж АД придоби 49,5% от АДСИЦ-а. Акционер с 33% дял в Агроменидж е Индустриален холдинг България. Други основни акционери в ЕЛАРГ са дружества от групата на Алианц България с дял от 16,8% и фондове на ПОК Доверие с 5%.

Материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ-облигации падежирани(4ECA)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
toto 2
преди 12 години
Като няма какво да се краде и източва ,започва оглозгваннето ...Няма ли КФН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
Айде народе, на маслините! До 1.50, 100% е далаверата! Защо се ослушвате? Ако надигнем дотам какво ще продаваме - земя или акции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Лев и половина само в мокрите сънища...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Старият пъпеш, много вече на приказките гледа скептично. Навремето, като учредяваха фонда в Шератон се бяха наредили на една маса и едни приказки...500 процента за 5 години, ако имаме въпроси - не в залата, а на чаша вино. Е, почерпиха хубаво вино, не знам какво беше, но хубаво беше. Аз даже и на печалба продадох акциите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още