IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Димитър Язов: Появиха се първи признаци за съживяване на строителния отрасъл

Бюрокрацията гони строителите от България, заявява предприемачът в интервю за Investor.bg

08:06 | 05.12.11 г. 8
<p>
	Димитър Язов, Снимка: Investor.bg</p>

Димитър Язов, Снимка: Investor.bg

- Как може една местна власт да помогне на бизнеса?

Предишното местно ръководство не обръщаше внимание на чуждите инвеститори. Според мен беше от незнание. От Пловдив всичко се разбяга, в това число и местните големи фирми  - работят или в София, или на магистралата, в Стара Загора, Видин, Плевен. Това е резил. Това са и допълнителни разходи, защото в Пловдив никой не си мърда пръста да създаде условия за бизнес.

Не е важна толкова световната криза. Сега сме изпаднали в едно безвремие и то благодарение на властимащите, говоря за местната власт. Добре че сега започнаха магистрали да правят – 20 години никой не обърна внимание на тази инфраструктура. Икономика не може да се развива без нея.

Пред очите ми израсна половината Израел. В Германия и Русия също съм работил. В Германия и Израел първо правят инфраструктурата и едва след това започва строителството. При нас и в Русия обратното. И почва ходенето по мъките – от къде ще прекараме вода, ток, път.

В Израел и Германия – абсурд е да започнеш да строиш жилище, фабрика – първата работа на общината е да докара до твоите граници, газ, ток, вода, път. И чак тогава ти издава разрешителното да строиш. От данъците и таксите на това, което ще се построи, общината ще си възвърне парите за инфраструктура за една година. Нека да са за пет. И ще започне да печели.

В Марково вече пета година бера ядове заради един път, който общината го прави. 60 милиона е инвестицията ни там, като се въведе с акт 16, само таксата за общината от въвеждането е 1,2 милиона лева.

Но няма кой да я направи тази сметка. Докато в Израел и Германия си я правят тази сметка. Двеста апартамента в обекта по 50 хиляди евро са 10 милиона. И върху тях 2 на сто данък за общината. Отделно се започва: такса смет, данък сгради всяка година и т.н. Ортак с дявола ще стана, за да докарам до този блок всичко по най-бързия начин и да започна да му прибирам данъците.

Тук всичко е точно на опаки. В Израел освен инфраструктурата, седмица, преди да завърша сградата общината идва и вече сади палмите. И в момента, в който съм построил сградата и излизам от нея  в същия ден и общината си е свършила цялата работа. И хората пристигат да се настаняват. Паркирането – там да видиш кола върху тротоар?  Изключено! Глобите са убийствени. Тук няма къде да се паркира и никой не мисли.

1 400 имота има община Пловдив. Сигурен съм, че малко хора знаят това. И няма пари! Ненормална работа. Значи не се управляват добре тези имоти. През последните десетина години как печели общината от имотите? Само продава. От имот се печели като го обработиш, сложиш му добавена стойност и спечелиш и върху добавената стойност както се прави в целия свят, както постъпва нормалният бизнес.

- И какво бъдеще се задава от тук нататък за строителството, за икономиката като цяло?

Живот и здраве да е – и това ще го изживеем. Ние, строителите, сме корав народ. Не ни е за първи път, няма да бъде и за последен. Нормално е в нашия бранш да има и възход, и падение. Строителството ще се развие в правилната посока скоро. Даже си мисля, че стартът ще е в края на следващата година – тук говоря за Пловдив. София вече тръгна.

Сега се надяваме новата местна власт да обърне внимание на бизнеса, защото и това има огромно значение. Трябва да намерим начин да вкараме и чужди инвестиции, защото със собствени средства не можем да се оправим.

Една от причините, че не идват инвеститори, е тази велика бюрокрация – не само в Пловдив, тя е в цялата държава. Данъчната ни система е уникална. Инвеститорите трябваше да стоят на опашка по границите и да ги пресяваме. А то се получи обратното. И причините за това според мен са точно лошото име, което има България в чужбина и втората – жестоката бюрокрация. Правосъдието – то не дава сигурност за чуждите инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

8
rate up comment 18 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Смешно.Значи, за 12 години (1994 - 2006) този е построил в Израел 150 000 квадратни метра, а в София за 5 години (2006 - 2011) - 160 000 квадратни метра. Нещо поизмислени ми се виждат тия цифри.А съживяването на пазара в София не знам точно къде го вижда. От поне 2 години в обявите за имоти висят едни и същи жилища. В ниския, средния, високия клас - едни и същи. Нищо не се купува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
леле забил си им го направо у дупката..бравос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 1
sms_bgfunds
преди 12 години
На подобни статии вече им чета само заглавията - пълни манипулации и илюзии на неоялите се търговци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Подобни статии много ме забавляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Хайдеее ояе една мутра си продава стоката !Цитат: " Жестоката инфлация ще вдигне цената на жилищата и ще отпуши пазара." ХА ХА ХА Сладур инфлацията ЯДЕ спестяванията и дохода на хората цената на ХАПАРТАМЕНТИТЕ ОСОБЕННО ако ти требе КРЕДИТ ПАДА ! КАПИШ ПАДА !!!И друга глупост :' До 1989 г. годишният план за жилища с акт 16 беше 7-8 хиляди на година."ХА ха ха абе мили от 1989 г. до днес БГ се е СВИЛА с повече от МИЛИОН ДУШИ !!!! А и е ЗАСТАРЯЛА ЗДРАВО ! Какви глупости плещиш ?Макар че има проблясъци на истина пак поредната маниполация и лъжа ! Тичайте да купувате че не остана ха ха ха ! Ами като толкова е ЦЕННО това хапартанет дето го продаваш ЩО НЕ СИ ГО ЗАДЪРЖИШ за ОЩЕ неколко години да му направиш ПОГОЛЕМА ПЕЧАЛБА ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
Мажоритаря
преди 12 години
Е то си го пише в началото на статията бе Язов ООД ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
kranc_mk
преди 12 години
Невроятно.Най-накрая да се кажи истината дори част от нея.А така и не разбрах коя фирма управлява колегата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
stanislavnba
преди 12 години
много добро интервю. Само това с инфлацията е малко странно тъй като ЕЦБ има забрана за печатане на пари ама карай. Обаче всичко друго ми хареса много. Да го вземат за съветник в община Пловдив да ги светне как да си управляват жилищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още