IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златан Енчев: Без добра инфраструктура оставаме страната на празните молове

Свободните индустриални площи ще продължат да се увеличават, а търсенето ще остане в застой, прогнозира управляващият съдружник в "Ланд Консултинг"

10:44 | 21.11.11 г. 5
<p>
	Златан Енчев. Снимка: Личен архив</p>

Златан Енчев. Снимка: Личен архив

В последните месеци като че ли се наблюдава леко завишаване на процента свободни площи. На какво се дължи това?

Ако гледаме новите логистични комплекси, процентът на незаетост е един за София и друг за страната. Ако включим и старите складови площи, съотношението се променя.

Като се прибавят и старите производствени сгради, които се ползват като складове, тогава съотношението пак се променя. Затова проучванията посочват различни нива. Някои се движат от порядъка на 5-6%, други стигат до 14-15%, а трети отчитат 20-25%.

Какво може да се очаква като тенденции на пазара до края на годината при търсенето предлагането?

Трудно е да се даде прогноза. В Европа поради гръцката трагедия, която наблюдаваме, несигурността е много висока и това се вижда от волатилността на пазарите, която води до крайна предпазливост на икономическите субекти при вземането на решения.

А този сектор в индустрията на недвижимите имоти е най-пряко свързан с дългосрочните и  консервативни парични потоци, които разглеждат риска и позиционирането си в дългосрочен и глобален аспект. Вижте колко инвестиции имаме в молове през последните 5-6 години и колко са те в индустриалните и логистични площи

От друга страна статистиката показва, че покачването в търсенето и наемането на площи има сезонност. Търсенето се увеличава в началото на пролетта и приключва през есента – септември или октомври.

В периода ноември – февруари играчите предпочитат да не променят локацията си, освен ако не са в крайна нужда или ако не получат изключително изгодно предложение, което не могат да откажат.

Смятам, че с оглед на намаления износ и икономическата активност в страната свободните площи ще продължат да се увеличават, а търсенето ще остане в застой, което ще окаже влияние върху ценовите нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
lashov
преди 12 години
Златанее откри топлата вода и колелото ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Без инфраструктура не сме държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Добра реклама на господина и компанията му! Иначе нищо ново и съществено! Добре известни стари,стари "истини". А никой не говори за намаляне на данъци,преки и непреки,стимулиране на бизнеза,гратисни периоди,повишаване на покупателна способност на населението, задвижване на икономиката със всякакви възможни средства, дори и акосе наложи излизане от европейския съюз. В днешно време трябва да се мисли нестандартно! Клишета и заучени фрази на никой не са необходими. А иначе пиара е добър! Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
biserz
преди 12 години
Най-накрая едно смислено мнение - добре, че ги няма ония с фундамента и другите простотии да се развикат, че жилищата и офисите щели да скачат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
djani_a
преди 12 години
Къде бяхте, когато се строяха моловете, а хотелските комплекси по морските и планински курорти, които също са празни? Нямаме инфраструктура, а някакво производство имаме ли? Може би е крайно време да се въведе китайски, турски, виетнамски и какъвто и да е друг икономически модел, но не и либерално-икономически, който с трясък се срутва по света и "възмутените" с право протестират. Алчността на банките и милите чуждестранни инвеститори, които изнасят цялата си печалба от страната и "редуцират" заетите до степен на безумна експлоатация, като доведоха страната до престижното последно място по доходи в ЕС. Каква е ползата от "консултанти" като Вас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още