IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Емилова: Качествените имоти „изплуваха” на пазара в резултат на кризата

Повишен интерес към качествени жилища от началото на годината отчита мениджърът на отдел „Жилищни имоти“ в Colliers International у нас

08:15 | 29.09.10 г. 8
Татяна Емилова. Снимка: Личен архив
Татяна Емилова. Снимка: Личен архив

Татяна Емилова е мениджър отдел „Жилищни имоти“ в консултантската компания Colliers International в България. Потърсихме мнението й за текущото състояние на пазара на жилища в София, прогноза за бъдещото му развитие и коментар относно уроците от кризата за участниците на пазара.

- Каква равносметка бихте направили за пазара на жилищни имоти в София след края на лятото – имаше ли интерес от купувачите през летния сезон, сключваха ли се сделки и какви са тенденциите спрямо началото на годината и миналото лято?

Летният сезон тази година бе динамичен. Не само отчетохме интерес от страна на купувачи, но и осъществихме успешни сделки. Като цяло сключените сделки от сезона пролет-лято са доста повече от предходните години. Интересното е, че отсъстваше типично лятното „затишие” и станахме свидетели на едно много активно лято.

- Какви са очакванията ви за есента и до края на годината?

Съдейки по раздвижването през лятото и отчитайки особеностите на есенния сезон, смятам, че тази тенденция ще продължи и през есента. Трябва да се има предвид, че пазарът на недвижими имоти и в частност жилища, е пряко свързан с развитието на икономиката и политиката на финансовите институции. До края на годината можем да очакваме клиенти, които са се запознали с офертите на пазара и вече са взели конкретно решение в какъв тип имот е подходящо и биха искали да вложат средствата си.

Прави впечатление, че все по-търсени стават затворените комплекси. Клиентите вече осъзнават, че този тип имоти не само поддържат добри цени, но и запазват цената си напред във времето и стойността им има реален шанс да се покачва. От друга страна, този тип имоти предлагат разнообразен ценови диапазон и клиентите имат избор.

- Има ли изменения на цените от началото на годината и каква е прогнозата ви за движението им в близко бъдеще?

Като цяло процентният спад на цените се регулира от различните критерии, на които отговаря жилищния имот - например инфраструктура, качество, локация и т.н. През последните няколко месеца сме свидетели на едно стабилизиране на цените. Балансът между цена и качество на жилищните имоти достигна много добри стойности. Смятам, че до края на годината ще се наблюдава още по-осезаема стабилизация на продажните цени, както и ще виждаме една ясна сегментация на различните видове строителство.

- Какво искат купувачите - кои са първите им въпроси при запитване и кои са основните фактори за вземане на решение за сделка?

Въпросите са строго индивидуални и зависят изцяло от това какво търсят. Това, което може да се каже за всички е, че хората искат да живеят в една по-добра среда, да притежават качествен имот и да знаят, че инвестицията им е дългосрочна и с отлични характеристики на имота. Както споменах, комплексите от затворен тип покриват тези изисквания в много голяма степен, като наред с тях предлагат и множество допълнителни предимства (вътрешно- и външно- комплексна инфраструктура, детски градини, места за отдих, оптимален баланс между цена и качество).

- Има ли чуждестранни купувачи на столичния пазар и какъв е делът им?

За разлика от преди няколко години, когато много чужденци купуваха жилища с инвестиционна цел, в момента чуждестранните купувачи са или такива, които живеят в България от дълго време и планират да останат тук за дълго, или хора със смесени бракове (където един от двамата съпрузи е българин).

- Колко време средно се задържа на пазара един имот и промени ли се този срок в сравнение с преди година?

Това е строго обвързано с цената и типа на имота и локацията. Colliers International работи с нови проекти и в тази сфера мога да отбележа, че през последните няколко месеца средният период за сключване на сделка е по-кратък в сравнение с преди година. Хората са по-ориентирани и информирани, знаят какво искат. Пазарът не е много голям и времето за вземане на решение е по-кратко.

- Промени ли кризата отношението на купувачи, продавачи и предприемачи към жилищния пазар и по какъв начин?

Със сигурност се забелязва промяна в нагласите. Купувачите станаха по-информирани, по взискателни и по-внимателни – тенденция, която е изключително положителна. Много често крайните клиенти комбинират банково финансиране с плащане в брой. Те гъвкаво се възползват от възможностите, които им се предоставят от финансовите институции. Продавачите и инвеститорите също приеха един по-гъвкав подход и започнаха да предлагат различни схеми и решения като например наем с опция за закупуване, лизингови схеми и пр.

Като цяло е много важно да се отбележи, че кризата имаше изключително оздравителен ефект. В резултат на това качествените имоти „изплуваха” на пазара. Точно в тази област отчитаме повишен интерес от началото на годината. Например за първото полугодие на 2010 г. имаме 3 пъти повече сделки в сравнение със същия период миналата година, като над 50% от тях са за имоти около и над 200 хил. евро. Това показва, че ако в началото купувачите не бяха особено сигурни дали да инвестират по-голяма сума за качествен имот, то сега вече осъзнават, че качественото строителство задържа цената си.

- Може ли да се каже, че с по-малко средства днес може да се купи по-качествен имот в сравнение с преди кризата?

Качественото строителство и имотите задържаха определени цени. Да, и тук има значение типа имот. Например при затворените комплекси ценовият диапазон е много широк, но като цяло цените са балансирани.

- Очаквате ли на пазара да излязат повече принудително отнети от банките имоти?

Според статистика на някои кредитни дружества броят на изтеглените ипотечни кредити нараства, но средният им размер намалява. Да, нарастването на броя кредити и намаляването на средния размер означава, че все повече хора се възползват от банково финансиране, но нашите наблюдения показват, че също така се увеличава и размерът на самоучастие, защото купувачите не желаят да рискуват с големи задължения.

Клиентите са станали по-предпазливи към покупката на жилища и по-прецизни в преценяването на риска. Те обръщат внимание на това къде и какво купуват, дали този имот ще задържи стойността си и дали те ще могат да погасяват задълженията за в бъдеще. Преди 2 години това не беше така и затова имаше клиенти, които теглиха големи заеми и впоследствие срещаха затруднение в обслужването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
aav
преди 13 години
говори си, не ми пречиш. и преди 2009 се сключваха "успешни" сделки, които сега не могат да се продат наполовина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
bgg_red
преди 13 години
.....и един мърмот завива ........ :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
bbzz24
преди 13 години
50% от продажбите са на имоти със стойност над 200 000 евро? ами това е показателно кой пазар се съвзема: за хора с милиони в брой, няма да дискутирам тук произхода им... но не изяснява, че тези имоти са се търгували на 400 000 евро преди кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Хехехехе, затворените комплекси са си живо ГЕТО и са индикатор за несигурност в държавата - несигурност на гражданите, страх от престъпления по улиците. Кому са притрябвали - точно в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
velikden2003
преди 13 години
Защо всички статии от Колиърс говорят само и единствено за затворени комплекси? Защо всички статии от Колиърс говорят само за имоти над 200К евра. Какъв показател е това за пазара? Колко млади семейства могат (и искат) да отделят толкова пари за едно жилище...И какъв показател е трикратно увеличение на сделките над 200К евра за това полугодие спрямо същото на миналата година? Ако за 2009 Колиърс са продали една къща, а за 2010 са продали 3 къщи, какво значение има това за пазара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
ramses
преди 13 години
Продължават рекламните постове на посредническите фирми тук. Преди бяха на месеца по един, сега започват през ден. И най-вероятно си плащат за това.. Няма да има никаква стабилизация-дъното е още много далеч!Натрупаните "лоши" имоти все повече ще тежат на пазара и ще стват все повече поради гоовноста на собственниците им да се оттърват от тях. Така ,че ако все още не сте се оттървали от такъв имот, знайте,че времето не е много и трябва да действате бързо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
cujo_
преди 13 години
тая се опитва да внуши, че кризата е свьршила. как няма да се опитва като и плащат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 13 години
какво значи "качествен имот" - на Пазара няма такова понятие - качествени , не качествени....самите брокери са неуки и объркаха конците още когато им наредиха да говорят за срив на пазара: на пазара има две категории имоти:1-масови -тези от които пращи НЕТА ,те които може да паднат още2-НЕмасови , т.е. такива които са в пъти по-малко от търсенето (няма значение вида,типа строителство и пр )-----------нямаше да им секнат сделките , ако бяха казали:има ли го нещо в изобилие - цена НАДОЛУНЯМА ли го нещо - какво да му се понижава - ЦЕНА НАГОРЕ !просто трябва да се гледа с очите -ушите много често лъжат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още