IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

А. Загорски: Арендаторите искат да направят собствениците на земя васали

Депутати предлагат на арендаторите да се върнат отменените предимства при купуването на земя

08:34 | 23.04.10 г.
А. Загорски: Арендаторите искат да направят собствениците на земя васали

В отменения преди година текст собтвеник на земеделска земя с аренден договор над 5 години беше длъжен да го предостави за продажба първо на арендатора, според чл. 4а от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

В Народното събрание е депозиран проект за изменение на ЗСПЗЗ, в който отново се вменява предимството на арендатора и то да бъде и при договори от 4 години, алармира Александър Загорски, член на Управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи и представител на Булленд инвестмънт АДСИЦ. Това според него щяло да превърне собствениците на земя във "васали", а земеделските производители - във "феодали".

Публикуваме цитати от блог постинга му по темата.

Сега в условията на тежка финансова криза много от арендаторите изпитват финансови затруднения. Много от тях не си покриват изтеглените кредити, много от тях нямат средства да си изплатят арендите и се крият, сменят офиси, седалища, фалират...

Ето, вече сме 2010 г., имаме ново правителство, ново ръководство в МЗХ.

Но се забелязват познатите стари практики – разнасят се едни списъци на „по-крайно нуждаещи” се от превеждане на субсидията (членове на Национална Асоциация на Зърнопроизводителите - НАЗ), дублират се мероприятия (кръгла маса за развитие на земеделието и представяне на новите 6 мерки за субсидиране на 9 март т.г.), бойкотиране на подписването на меморандум между страните в отрасъла земеделие (НАЗ отказаха без обяснение, а в статия на сайта им 10 дни по-късно излезе логически несвързан текст, пълен с нападки).

Именно в тази статия (Защо НАЗ няма да подпише меморандума, предложен от Българската асоциация на собствените на земедеслки земи на кръглата маса за реформа в българското земеделие) можете да усетите желанието да се запази статуквото в отрасъла – без привличане на чужди инвестиции, без навлизане на нови европейски практики, без комасация на разпокъсаната земеделска земя, страх от конкуренцията и носталгия по „4а”. Носталгия по нещо минало? Да, ама не – както казват те. Само 1 месец след тази тяхната статия и ето – имаме проектозакон за изменение на ЗСПЗЗ, предлагащ връщане на „4а” и то за договори за 4 години, за разлика от предишната редакция, където беше разписано за договори от 5 г.

Странно, но се сещам за поговорката „Крадецът вика – Дръжте крадеца!”.

Новите собственици на земи (инвестиционните дружества) нямаше как да оставят инвестициите си на произвола на арендаторите и потърсиха своите права – да получат адекватна рента за ползването на земите си и те да се обработват само при сключени договори за наем или аренда. Това беше и начинът да се избегнат презастъпванията при очертаванията за плащане на субсидиите на единица площ. Но тогавашното ръководство на Министерството на земеделието и горите отказа да изисква правното основание за обработване на заявяваните земи, което доведе до голям процент на застъпванията и получихме санкция в размер на 20 млн. евро от ЕС.

За коментари и повече информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още