IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Краят на ерата на евтините кредити за потребителите в САЩ

Лихвата по 30-годишните ипотеки с фиксиран лихвен процент в страната се е повишила с половин пункт спрямо декември

15:58 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Краят на ерата на евтините кредити за потребителите в САЩ

Дори в светлината на добрите показатели за американската икономика от последните месеци потребителите са изправени пред нова финансова тежест – продължителен период на повишаване на лихвените проценти по кредитите, пише New York Times.

Това е неизбежният резултат от нарастващото ниво на задлъжнялост и перспективата за инфлация, докато икономиката се възстановява от рецесията, коментират анализатори.

Промяната на лихвените проценти по кредитите със сигурност ще бъде шок за потребителите, чиито навици за пазаруване са закърмени от 30-годишно понижение на цената на кредитирането.

„Американците приемат, че въртележката са върти само в едната посока“, каза Бил Грос, собственик на инвестиционната компания Pimco. “Времената на ниски лихвени проценти бяха изключително вълнуващи, но сега сме изправени пред продължително покачване на лихвите.“

Ефектът от по-високите лихви ще се усети първо на пазара на жилища, който едва съвсем наскоро започна да се възстановява от дълбокия спад.

През миналата седмица лихвата по 30-годишните ипотеки с фиксиран лихвен процент се е повишила с половин пункт до 5,31% спрямо декември, най-високото ниво от лятото насам.

Наред с продажбата на облигации, Федералният резерв замрази пакета от 1,25 трлн. долара за изкупуване на ипотечни задължения, което допълнително увеличи натиска върху лихвите.

„Лихвите по ипотеките едва ли ще се понижат от сегашните си нива, а ако се повишат, ще наблюдаваме обрат в доходността на жилищния пазар“, каза Кристофър Майър, професор по икономика от Columbia Business School.

„Това наистина е голям риск, прибавянето на един процент към лихвите увеличава цената на жилищата с 19%“, изчислява Майър.

От щатската Асоциация на ипотечните банкери очакват повишаването да продължи, като лихвите по 30-годишните ипотеки да достигна 5,5% в края на лятото и 6% до края на годината.

Друга сфера, където по-високите лихви ще засегнат потребителите, са кредитните карти. Миналата седмица Федералният резерв съобщи, че средните нива на лихвите по кредитните карти са достигнали 14,26% през февруари - най-високото ниво от 2001 г.

Това увеличение се равнява средно на 200 долара годишно допълнителни плащания по лихвите по кредитни карти за типично американско семейство, в сравнение с четвъртото тримесечие на 2008, когато лихвите са били средно 12,03%.

С калкулирането на загубите от лошите кредити при кредитните карти и затягането на изискванията за издаване на кредитни карти, лихвите вероятно ще достигнат 16 – 17 процента до есента, прогнозира Денис Морони от компанията за финансови анализи TowerGroup.

По подобен начин много заеми за коли са поскъпнали значително, като лихвите са достигнали средно 4,72% през февруари от 3,26% през декември, сочат данните на Федералния резерв.

На Белия дом също ще се наложи да плаща повече за държавните заеми. Бюджетният офис на администрацията очаква лихвата по 10-годишните съкровищни бонове да остане около 3,9% до края на годината, но да се покачи до 4,5% през 2011 и 5% през 2012.

Някои компании като Morgan Stanley предвиждат лихвените проценти по ипотечните кредити да се повишат с 1 процентен пункт и половина до края на годината, докато други като JPMorgan Chase очакват по-умерен скок от половин пункт. Всички прогнози единодушно предвиждат повишаване на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още