IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продава ли имоти практиката „отворена къща“?

Едва 12% е делът на американците, закупили имот в резултат на посещение на "отворена къща"

14:27 | 12.04.10 г.
Продава ли имоти практиката „отворена къща“?

Всяка неделя в Ню Йорк се повтаря един и същ ритуал – собственикът на имот, обявен за продажба, го почиства и подрежда, после идва брокерът, който „доподрежда“. В уреченото време вратите се отварят и апартаментът се превръща в жилищен еквивалент на мол – сериозни купувачи и просто зяпачи се смесват по време на т.нар. „отворена къща“ (open house – често срещана практика в САЩ, при която къщата за продажба е отворена за посещение от всички).

Като ритуал практиката „отворена къща“ е устойчива. Като инструмент за продажби обаче практическото й значение се поставя под съмнение във време, в което все по-усъвършенстваните сайтове за имоти осведомяват купувачите за много от нещата, които трябва да знаят, пише New York Times.

Според проучване на американската Национална асоциация на брокерите на имоти (NAR) от 2009 г. 46% от купувачите на жилища в страната казват, че ползват отворените къщи като ресурс, но едва 12% са купили имот в резултат на подобно посещение.

И все пак в Манхатън отворените къщи предлагат не само поглед към живота на другите, но остават важна част от преживяването при избор на имот, пише изданието.

Памела Либман, президент на агенцията Corcoran Group в Ню Йорк, казва, че около 20% от хората, закупили имот през нейната агенция, първоначално са го видели чрез отворена къща.

За купувачи и продавачи отворената къща е първа среща, която може да прерасне в подписване на договор. Въпреки това според мнозина крайният резултат за продавачите често е неуспех, който може да е придружен от издраскани стени, кални килими и дори липсващи части от сервизи.

Самите брокери приемат факта, че много от посетителите просто разглеждат.

По време на отворена къща в Ню Йорк брокерът Ан Кътбил Ленан, изпълнителен вицепрезидент на Prudential Douglas Elliman, поздравява някои от посетителите като стари познати. “Виждам някои от тези хора от години“, обяснява тя.

В конкретния случай в ранния следобед около 60 души са дошли да разгледат имота, който тя представя – мезонет за 1,395 млн. долара с три спални.

Някои сгради не разрешават организирането на отворени къщи изобщо, а само уговарянето на оглед за конкретен час, за да избегнат прилива от непознати, които се разхождат навсякъде неконтролирано.

Критиците пък са на мнение, че отворените къщи не носят големи ползи за брокерите, освен евентуално да привлекат нови клиенти.

Въпреки че отворената къща може да не доведе до оферта, възможно е да ускори процеса по сваляне на цената. “Когато кажа на продавача, че 100 души са дошли да видят апартамента и никой не е направил предложение, той ми се доверява повече“, казва Ленан.

В конкретния случай с мезонета това не се е наложило, като след 2 часа е бил сключен договор за по-висока от офертната цена, допълва тя.

Много продавачи разбираемо се притесняват от отварянето на жилището си за всички. Слуховете за кражби или щети се разгласяват бързо. През 2007 г. дори има случай на две арестувани жени, които са се представяли за купувачи на луксозни апартаменти, от които откраднали бижута и други вещи.

След 18 години в този бизнес Гери Епщайн, изпълнителен вицепрезидент на Bellmarc Realty, твърди, че може да познае кои от посетителите на отворена къща може да сключат сделка от въпросите, които задават. Например сериозните купувачи се интересуват от точните размери на помещенията и правилата в сградата. По нейни изчисления около половината от посетителите на отворени къщи, са от типа хора, които може да направят оферта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още