IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дебатът за бъдещето на ипотечния пазар в САЩ набира скорост

След правителствените мерки, които стабилизираха пазара, идва време за сериозни законодателни промени

10:47 | 23.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дебатът за бъдещето на ипотечния пазар в САЩ набира скорост

Днес Конгресът на САЩ ще проведе първото си обсъждане как да се преструктурира ипотечната система след финансовата криза, предава AP. 

В настоящия момент не би имало жилищен пазар в САЩ без участието на правителството, като през последните 18 месеца Вашингтон предприе изключителни мерки, за да запази жилищните кредити достъпни.

Това предизвика временно възстановяване на пазара през миналата година – продажбите на жилища преустановиха четиригодишния си спад, а цените се стабилизираха.

Основната причина бе, че правителството (с цената на 126 млрд. долара засега) пое контрола върху Fannie Mae и Freddie Mac – двата мастодонта, които секюритизират жилищните заеми и ги гарантират.

Сега обаче идва трудната част – да се измисли какво да се прави оттук нататък, като администрацията на президента Обама засега отлага предложенията си за законодателни промени.

„Ако прибързаме, рискуваме да не постигнем достатъчно, нито пък да си осигурим консенсус за радикални промени“, заяви наскоро финансовият министър Тимъти Гайтнър пред законодатели. „Трябва да изчакаме пазарът да се стабилизира.“

Докато се изработи новата система, което може да отнеме години, пазарът ще продължава да разчита на трите си стълба: Fannie, Freddie и Федералната жилищна администрация (FHA). Тези три гиганта притежават или гарантират половината от всички жилищни ипотеки.

Възстановяването на жилищния пазар все още е твърде крехко, за да може правителството да се оттегли от него. Дори твърдите застъпници на свободния пазар, които настояват за оттеглянето на Fannie и Freddie, не смятат, че това може да стане скоро.

Републиканците обаче са нетърпеливи. Според тях усилията на предишната администрация да направи покупката на жилище достъпна за повече хора са били основната причина за финансовата криза. Те предлагат постепенното премахване на Fannie и Freddie в рамките на няколко години.

„Трябва да се направи нещо, докато все още има политическа воля за това“, е убеден републиканецът Скот Гарет. „Ако чакаме твърде дълго ще забравим проблемите, които Fannie и Freddie причиниха.“

Според националната асоциация на брокерите на недвижими имоти драстичните промени могат да причинят сътресения на жилищния пазар. От асоциацията настояват за запазване на Fannie и Freddie като правителствени организации с нестопанска цел и без частни акционери.

Инвеститорите все още са нервни – те не искат да купуват ипотечни ценни книжа без правителствена гаранция, била тя изрична (както при FHA) или негласна (при Fannie и Freddie). Много от тях се опариха, купувайки такива книжа с най-висок рейтинг, които впоследствие се оказаха лоша инвестиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още