IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в много държави „напълно откъснати от реалността“

На много пазари цените трябва да паднат значително, за да се върнат към дългосрочните средни стойности на съотношението цени-доходи

17:41 | 10.03.10 г.
Цените на жилищата в много държави „напълно откъснати от реалността“

Ако искате да намерите наистина евтино жилище, най-доброто място да го потърсите е Детройт - дом на сриващата се американска автомобилна индустрия. Всеки пети имот там е празен, градът изглежда в краен упадък, населението намалява с всеки изминал ден. Някои жилища се продават за 100 долара, други – за 500, пише редакторът на безплатния лондонски бизнес вестник City A.M. Алистър Хийт.

В САЩ цените се сринаха толкова силно, че вече са подценени, коментира Хийт. По думите му това е в силен контраст с повечето други държави по света, включително Великобритания, където цените не са паднали достатъчно, за да осигурят завръщане към основите на пазара. Разглеждани в продължителен период от време, цените на имотите се движат като цяло в синхрон със средните доходи на хората. 

Въпреки това цените в много страни все още са напълно откъснати от реалността, посочва в своя бележка Ед Стансфилд от Capital Economics. Жилищните цени във Великобритания се понижиха с 15-16% спрямо пика си, но отново тръгнаха нагоре спрямо миналата година, въпреки че това възстановяване изглежда отслабва.

В Швеция пък до четвъртото тримесечие на миналата година цените на жилищата са компенсирали по-ранния си спад от 7%, за да достигнат рекорд за всички времена. В Австралия цените са нараснали с 15% от началото на 2009 г. и също на исторически връх.

Съотношението между жилищните цени и брутните средни доходи остава с между 20 и 40% над дългосрочните си средни стойности, пише Хийт. В някои случаи като причина се сочи временен дисбаланс между предлагане и търсене – във Великобритания например повечето собственици се въздържат от продажби, което вдига цените.

Пониженията на жилищните цени, които са нужни, за да се върне съотношението цени-доходи към средната си стойност в дългосрочен план, са огромни в повечето държави. Във Великобритания цените трябва да се понижат с 28% (освен ако, разбира се, заплатите не нараснат с толкова в номинално изражение). В Испания става въпрос за 30%, във Франция – 26%, в Швеция – 24%, в Ирландия - 22%, в Холандия – 38%, а в Австралия – 40%.

Цените на имотите в много държави все още изглеждат над справедливата си стойност и според друг метод за определяне на справедливата стойност на имотите, който се опира на съотношението между цена и наеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още