IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Усвоените нови офиси в София с 50% спад за тримесечието на годишна база

От сектора очакват наемите тази година да се задържат около нивата от края на миналата

13:04 | 17.02.10 г.
Усвоените нови офиси в София с 50% спад за тримесечието на годишна база

Около 11 200 кв. метра са усвоените нови офис площи в София през последното тримесечие на 2009 г. на фона на 22 хил. кв. м за същия период на предходната година, което е спад от почти 50%, сочат данни от анализ на консултантската компания Forton International. Същевременно се наблюдава леко повишение спрямо третото тримесечие на 2009 г., когато са били усвоени 10 700 кв. м. Спадът на усвоените площи започва да става по-осезаем от началото на второто тримесечие на миналата година заради настъпването на кризата, отбелязват консултантите. 

За последното тримесечие на миналата година на пазара в столицата излязоха 38 200 кв.м нови офис площи спрямо 65 900 кв.м нови площи година по-рано, сочат още данните. Така общата площ на офисите в столицата в края на миналата година минава 1 млн. кв. м, като 80% от тях са разположени на главните булеварди и в околностите на града.

Процентът на незаетите площи продължава да расте - докато през второто тримесечие на 2008 г. той е бил едва 3%, в края на 2009 г. достига 16,8%, сочат данните. Офис сградите от клас B и клас C в околностите на столицата са сред най-потърпевшите в това отношение сгради.

Очаква се през 2010 г. процентът на незаетите площи да продължава да расте заради големия обем нови офиси, които трябва да излязат на пазара. Ако всички обявени срокове за завършване на проекти бъдат спазени, от компанията прогнозират, че новите офиси на пазара тази година ще достигнат около 360 хил. кв.м. По-консервативната прогноза е за 240 хил. кв. м нови офиси през 2010 г., която обаче също задминава значително текущото търсене и нива на усвояване, пише в анализа.

Търсенето в сегмента бе предизвикано основно от възможността за наемане на качествени офис площи на изключително добра цена. Все повече наематели осъзнаваха, че сега е точният момент да направят това и да договорят изгодни условия. Позитивните очаквания на някои компании, които усетиха първите признаци на излизане от кризата, също провокираха по-сериозна активност на пазара, коментират от компанията.

Наемните нива бяха около 13,50 евро на кв.м за офиси клас А в София в последните месеци на 2009 г. Средният наем за същия период на 2008 г. е бил 17 евро на кв. м. Сградите от клас B и клас C поддържат наемни нива съответно по 8 и 4 евро на кв. м. Очакванията на компанията са наемните нива да се задържат около тези рамки през 2010 г.

Доходността от първокласни офис площи през периода се задържа на ниво около 11% в София. Инвеститорите бяха внимателни при подбора на офис площи и търсеха висококачествени сгради, които да отговарят на международните стандарти за качество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още