IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стойността на фондовете за имоти в ЦИЕ падна наполовина

Продължава да не е ясно дали ще бъдат спазени договорите за редица активи, преструктурирания ще има и занапред

17:04 | 15.02.10 г.
Стойността на фондовете за имоти в ЦИЕ падна наполовина

Инвеститорите във фондовете за покупки на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), стартирани в годините на бума, чиито акции са листнати на алтернативния сегмент на Лондонската борса - AIM, са загубили милиарди заради срива на пазара, пише Financial Times.

Стойността на компаниите, които са с фокус върху имоти в региона, е паднала около наполовина от пика на пазара през 2006, дори след отчитане на възстановяването на цените на акциите от лятото, което вдигна много от тях от най-ниските нива на търговия, сочат данни на Oriel Securities.

Повечето все още се търгуват с намаление от 50-80% спрямо отчетената нетна стойност на активите (NAV). Според анализатори към тези стойности трябва да се проявява предпазливост предвид липсата на функциониращ пазар на имоти в много части на региона.

„Няма реална представа накъде ще поемат нетните стойности на активите или дори дали тези представляват реалистично отражение на пазара”, казва Крис Янг, анализатор инвестиционни фондове в Arbuthnot Securities.

„В много случаи хората не се доверяват на нетната стойност на активите. При някои акции има силно отскачане нагоре, но също като всичко останало това отразява достигнатите преди ниски нива”, казва Марк Янг от Oriel Securities.

Резкият спад на стойностите в региона подчерта високите нива на дългове, използвани за покупката на имоти по време на пика на пазарите, като компании като Equest Balkan не спазиха някои договорни условия, а Orco, който се търгува на Euronext, беше принуден да поиска защита от кредитори.

„Компаниите са засегнати от големи проблеми, причинени от значителен ливъридж, който се опитват ожесточено да намалят“, казва Янг.

„Остава голяма несигурност относно неспазването на договорни условия за много активи. Ще има нужда от много преструктурирания на компаниите.”

Инвеститорите наливаха пари в създаването на компании и публични фондове, инвестиращи в имоти в ЦИЕ в годините на бума, заради обещанията за бърза и лесна възвръщаемост в държави като България, Хърватска, Румъния и Украйна.

Повечето от тези компании за имоти и фондове вече имат съвсем малки пазарни капитализации и неликвидни акции. Някои са възпрепятствани и от бавни инвестиционни процеси, фокусирани върху покупката на земя с разрешителни за застрояване.

Фондовете направиха огромни отписвания на активи от земята си, но според някои инвеститори те все още са надценени.

„Отписванията при проектите все още не са достатъчни”, казва Колин Кингсуърт, директор на Laxey Partners, инвеститор активист (най-общо активистите са специализирани инвеститори, които купуват дялове в подценени компании с цел да реорганизират управлението им, бел. ред.). Laxey има дялове в Carpathian, която е специализирана в имоти в ЦИЕ и в Raven Russia.

Кингсуърт казва, че липсата на договорно право в повечето пазари в Централна и Източна Европа прави инвестициите непредсказуеми. „Някои от тези пазари са силно корумпирани”, казва той, допълвайки, че полският пазар е изключение.

Спадът на пазара породи вълна от корпоративна активност. Миналата година Bulgarian Property Developments беше превзета от предприемача Джо Луис, а Fabian Romania беше придобита от румънския архитект и предприемач Дину Патрициу. Към Carpathian също беше проявен интерес.

За да изглежда отново атрактивен по-широкият пазар на имоти, трябва да се завърне вторичният жилищен пазар, който в ЦИЕ си движеше от британските купувачи на имоти, смята Кингсуърт. Слабостта на паунда направи малко вероятно завръщането на този бизнес в близкото бъдеще, допълва той.

Според Гюнтер Артнер от отдела за проучвания в ЦИЕ в Erste Group Bank инвеститорите имат предпазлив подход и като цяло няма истински спечелили сред повечето австрийски и базирани в региона компании за имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още