IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерти: Няма мини балон на пазара на бизнес имоти в Европа

Редица фактори сочат, че настоящите повишения в стойностите на бизнес имотите са относително стабилни

12:49 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Експерти: Няма мини балон на пазара на бизнес имоти в Европа

От няколко тримесечия насам някои наблюдатели на пазара на бизнес имоти в Европа се опасяват, че ръстът на стойностите на имотите е прекалено рязък, а подобрението в настроенията – прекалено внезапно, което потенциално би довело до още по-голям спад в цикъла на пазара.

От консултантската компания за имоти CB Richard Ellis (CBRE) обаче успокояват, че на пазара няма балон и настоящата ситуация не е необичайна.

Въпреки факта, че стойностите на някои имоти се повишават по-рязко в сравнение с фундамтеналните признаци на подобрение на наемните пазари, този ръст засега е ограничен до сравнително тесния пазарен сегмент на първокласните имоти, обясняват от компанията. Повишението отразява просто по-високото търсене от страна на кешови купувачи в този сегмент.

Тъй като има малка вероятност в скоро време предлагането на първокласни активи да се повиши или интересът към тях да изчезне, изгледите за последващо понижение на стойностите не са много големи.

Наред с това съществен е и фактът, че много индикатори като доходност и стойности са все още на „сигурна“ територия спрямо дългосрочните средни стойности. Например на редица ключови пазари, сред които и Лондон, Париж и Мадрид, стойностите на първокласните офис площи са или по-ниски или наравно с дългосрочните средни стойности.

Първокласните капиталови стойности в лондонското Сити например са все още малко под дългосрочната средна стойност, въпреки че се повишиха в средата на 2009 г.

Това не означава, че няма вероятност от стагнация в стойностите и дори спад. Например евентуален ръст в очакваната инфлация и доходността от облигации може да е пагубен за стойностите, както би било и всяко влошаване на очакванията на инвеститорите за степента на икономическото възстановяване.

Също така, дори и без съществена промяна в икономическите изгледи, е възможно стойностите да достигнат пределна точка, в която да започнат да изглеждат по-високи в сравнение с фундаменталните фактори. Това може или да задуши търсенето, или да стимулира интереса към по-евтините второстепенни активи.

Въпреки това, на базата на настоящите пазарни информация и трендове, стойностите все още не изглеждат прекалено високи, смятат от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още