IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свитият обем офис проекти в ЦИЕ създава по-добри условия за инвеститорите

Проектите в развитие в регионa, които включват планираните за завършване площи през следващите 18-24 месеца, се намалели с 30% от четвъртото тримесечие на 2008

15:56 | 17.12.09 г.
Свитият обем офис проекти в ЦИЕ създава по-добри условия за инвеститорите

Значителното намаление на обема офис проекти в развитие в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) от края на 2008 г. насам ще окаже положително влияние в по-дългосрочен план върху офис пазарите в региона и би трябвало да създаде по-благоприятни условия за инвеститорите на определени пазари, сочи проучване на CB Richard Ellis (CBRE).

Общият обем нови проекти в ЦИЕ, който обхваща планираните за завършване офис площи в рамките на следващите 18-24 месеца, се е свил с 30% от четвъртото тримесечие на 2008 г. Това намаление би следвало да създаде условия за по-устойчиви нива на незаетост на някои пазари и дори да доведе до недостиг в предлагането на определени централноевропейски пазари от средата 2010 г. Проектите в развитие в ЦИЕ намаляват, защото завършените площи са повече от новостартираните, както и защото някои проекти са отложени или отменени.

„Има значителни вариации в движенията на новите офис проекти между различните пазари в ЦИЕ. По подрегиони обемът в Централна Европа е паднал най-много – с 45% от края на 2008; а в Югоизточна с 30%. Що се отнася до конкретни пазари, обемът нови проекти в Братислава се е свил с 62%, докато в Загреб по-ограниченият обем всъщност се е удвоил за това време. В Прага е намалял с 43%, а във Варшава с 48%. В Москва намалението е по-малко, 20%, в синхрон с очакванията на някои анализатори, че пазарът бързо ще се възстанови въпреки сегашното високо ниво на незаетост”, коментира Йос Тромп, шеф на отдела за проучвания и консултации в ЦИЕ на компанията, цитиран от EuropeRE.

Основните причини за намалението на потвърдените проекти в региона са еднакви за всички пазари – оскъдно кредитиране, като банките изискват високи нива на предварително отдадени под наем площи, преди да одобрят финансирането.

Налице са и специфични причини за намаляване на обемите нови проекти за различните пазари. Тромп посочва: „Инвеститори и предприемачи осъзнаха, че офис пазарите в Централна Европа вече са по-зрели, което означава, че по-странични проекти или такива с по-ниско качество по-трудно ще си осигурят наематели. Същевременно високите нива на незаетост и значителният обем проекти в развитие в Югоизточна Европа повдигат въпроса за перспективите пред нови офис проекти там. Замразяването и отпадането на значителен обем офис проекти на пазари като Букурещ и Киев също допринесоха за намаляването на обема проекти.”

По-голямата част от площите в нови проекти остават спекулативни въпреки променящите се условия. „87% от общия обем офис проекти към края на третото тримесечие са спекулативни, но това вероятно ще се промени. Делът на предварително отдадените под наем площи остава относително стабилен. В близко бъдеще проектите без значително предварително отдаване под наем са тези, които вероятно ще бъдат отложени или отменени“, казва Тромп.

Намаленият обем проекти вероятно ще стане основен двигател за средносрочните перспективи на някои пазари.

„Централноевропейски пазари като Прага и Варшава вероятно ще станат по-благоприятни за инвеститорите от средата на 2010 г., след като търсенето от страна на наематели се подобри. Междувременно на пазарите в Югоизточна Европа и Москва това бележи края на един период на бързо развитие и началото на преход към по-устойчиви модели на нарастване“, казва Павен Шанка, директор Капиталови пазари в ЦИЕ.

„Тъй като нетното търсене се сви с над 30% в сравнение с предишните години на много пазари, условията остават предизвикателни за предприемачите. Въпреки това в региона съществуват възможности и скорошни сделки показват, че иновативните предприемачи, които разбират нуждите на наемателите, ще спечелят. Офис пазарите в ЦИЕ все още предлагат значителен потенциал, но моделите на ръст ще се променят и ще има нужда от по-иновативни решения с фокус върху наемателите.”

Вижте интервю на Investor.bg с Йос Тромп

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още