IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как шефовете на компании за имоти в Европа пренаписаха бизнес плановете си?

В условията на несигурна обстановка повечето ръководители в сектора остават фокусирани върху управлението на риска

08:39 | 17.12.09 г.
Как шефовете на компании за имоти в Европа пренаписаха бизнес плановете си?

Преодолявайки рецесията и кризата на пазара на имоти, шефовете на компании за имоти в Европа пренаписват бизнес плановете си. Въпреки че вече се наблюдават първи признаци на възстановяване на отделни европейски икономики, в условията на несигурна обстановка повечето остават фокусирани върху управлението на риска – защита на активите и запазване на капитала, сочи ново проучване, цитирано от PropertyRE.

На базата на интервюта с около 100 ръководители на европейски компании за имоти (публични и частни), инвестиционни банки, компании за инвестиционен мениджмънт, застрахователни компании, фирми за дялови инвестиции и други докладът, озаглавен The Business Enterprise in Europe, предлага оценка на това как шефовете в сектора на имотите управляват компаниите си в трудните икономически условия и как се приспособяват към промените в сектора. Проучването е реализирано от Ferguson Partners Europe съвместно с Urban Land Institute (ULI).

От отговорите на респондентите става ясно, че шефовете са силно фокусирани върху поддържането на стабилни парични потоци, като разглеждат всяка възможност да намалят разходите, удвояват усилията да поддържат добри отношения с инвеститорите и предприемат инициативата да държат по-близка връзка с кредиторите. Повече от всякога директорите също преразглеждат и преструктурират талантите в компаниите, за да си сигурни, че разполагат с екипи с визия, знания и умения да движат успешно бъдещото развитие.

Прогнозата за работната сила през 2010 г. в проучването не е твърде обнадеждаваща. Търсенето ще бъде най-значително сред инвестиционните мениджъри и компаниите за услуги в сектора на имотите, като се очаква фирмите за инвестиционен мениджмънт да увеличат общата си работна сила с около 2,8%, а секторът на дяловите инвестиции очаква общ ръст от около 0,7%. Компаниите от строителния и от банковия сектор предвиждат намаления на работната си сила от 1,3% и 3,3% съответно.

Като цяло заплатите в сектора на недвижимите имоти се очаква да останат непроменени или да се повишат леко през 2010 г.

“Шефовете от сектора на имотите са изправени пред невиждани досега изпитания. Докладът разкрива как се справят и какви стратегии използват. Несъмнено човешкият капитал е топ приоритет, като компаниите се насочват след оцеляването към успех в бъдеще”, коментират от ULI.

“Компаниите са фокусирани върху укрепване на управлението на активи и преструктуриране на екипите, както и в търсене на директори, които да могат да взаимодействат ефективно с недоволни инвеститори и кредитори”, казва Уилям Фъргюсън, съосновател на FPL Advisory Group.

Географски ръстът изглежда фокусиран върху Западна Европа, а на глобална база върху Азия. 32% от респондентите очакват да увеличат работната си сила в Западна Европа, 41% очакват спад в Южна Европа, а 43% - спад в Източна Европа. Близо половината от анкетираните (49%) очакват да увеличат работната сила в Азия през 2010 г.

Много от участниците в проучването са окуражени от признаците на възстановяване в европейските икономики и пазари на имоти, въпреки че може да изминат много месеци преди възстановяването. Някои компании са започнали да привличат капитал и да търсят инвестиционни възможности, докато други продължават да намаляват задълженията, да управляват активите по-интензивно и да укрепват портфейлите си чрез продажба на неключови активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още