IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 32% са паднали средните цени на сделките с жилища в София за 11 месеца

Може би ни очаква още половин година на спадащи цени и малък обем от сделки, прогнозират брокери

17:27 | 09.12.09 г.
С 32% са паднали средните цени на сделките с жилища в София за 11 месеца

32% спад в средните цени на реализираните сделки с жилищни имоти в София от началото на годината до края на ноември спрямо 2008 г. отчитат от агенцията за имоти Бългериан Пропертис. Според данните на компанията средната цена на сключените сделки в столицата за 2009 г. е 65 400 евро спрямо 96 200 евро за 2008 г.

Средните цени на селските имоти в страната са паднали с 35%, цените на апартаментите в Банско са загубили над 50% от стойността си, а в Слънчев бряг – 30%, сочат още данни от анализ на компанията за най-важните тенденции на пазара на имоти тази година.

За периода януари – ноември 2009 г. обемът на сделките в страната бележи спад от 40% спрямо същия период на 2008 г.

Наемните нива на жилищата в София също се понижават, като намалението е 13% за периода януари-ноември спрямо миналата година, а във Варна се задържат нивата от 2008 г. При наемите на бизнес площи (офиси и магазини) брокерите отчитат 30% спад в София и Варна.

Конкретно изминалият месец ноември се оказва по-динамичен от очакванията на компанията. На първо място, отбелязан е по-слаб спад на реализираните от агенцията сделки спрямо октомври в сравнение с предишни години – общо за страната намалението е 15%.

На второ място е видът на сключените в големите градове сделки, които са предимно във високия сегмент за цени от 100 хил. евро нагоре. Например в София през ноември са се купували апартаменти над 100 кв. м на цени между 100-250 хил. евро със средна цена на кв. м около 1100 евро, сочат данните. Това е пълна противоположност на октомври, когато се купуваха по-малки апартаменти в столицата, на цени между 55-65 хил. евро за около 800 евро на кв.м. Тази тенденция важи и за Варна, където обаче и през ноември са сключени сделки и в ниския сегмент – около 20-30 хил. евро.

За цялата страна през 2009 г. важи тенденцията на сключване на сделки в най-ниския и в най-високия пазарен сегмент. Рядкост продължават да бъдат сделките с имоти от среден клас.

През ноември броят на реализираните от компанията сделки за първи път през 2009 е по-голям от същия месец на 2008 г., като бележи ръст от близо 38% спрямо ноември 2008 г. От една страна, това е разбираемо, тъй като през ноември 2008 г. кризата беше вече факт и пазарът беше навлязъл в период на продължителен спад, коментират от агенцията. От друга страна обаче според брокерите може би имаме признаци на стабилизация на имотния пазар, тъй като броят на реализираните сделки през втората половина на 2009 г. на месечна основа се запазва относително стабилен.

Изненадващо през ноември има раздвижване и при морските ваканционни имоти, което не е типично за зимния сезон през изминалите години. Сключени са сделки както по северното, така и по южното черноморие, отново с много евтини и със скъпи имоти.

Втората по значимост група купувачи след българите продължават да бъдат британците, следвани от руснаци и рускоговорящи клиенти. Освен с тях сделки се сключват с голямо разнообразие от националности – гърци, словаци, чехи, немци, кипърци, италианци, дори австралийци, американци и южноафриканци.

Прогнози за 2010 г.

Ако продължават добрите новини за излизане от кризата и се възвърне спокойствието на хората, голяма част от отложените покупки ще започнат да се случват през 2010 г., прогнозират от компанията.

Имотният пазар следва пряко развитието на икономиката на страната и съответно, когато икономиката започне да излиза от кризата, тогава и имотният пазар ще започне да се възстановява. Тъй като голяма част от сделките с имоти се сключват със средства от външни за страната ни източници – чуждестранни купувачи, българи, които работят в чужбина, възможно е възстановяването на имотния пазар да изпревари с няколко месеца икономическото възстановяване на страната ни.

Може би ни очаква още минимум половин година на спадащи цени и малък обем от сделки, прогнозират брокерите. Ще продължи да протича процес на корекция на офертните цени, за да стигнат до нивата на реално сключваните сделки. От Industry Watch днес също прогнозираха, че е възможно жилищните цени да се понижат допълнително с до 10% в началото на 2010 г., в случай че банковото кредитиране продължи да се забавя с темповете от последните три месеца, а притокът на външни капитали остане слаб.

Възстановяването на пазара ще дойде първо по отношение на увеличение на броя сделки, предимно с качествени имоти в София и Варна, а едва след това по отношение на нарастване на цените на имотите. За нарастване не можем да говорим в следващата една година, а когато това стане, цените ще се увеличават плавно, съизмеримо с нарастването на БВП на страната, пише още в анализа.

През 2010 г. пазарът ще трябва да приключи процеса на саморегулация и установяване на пазарни цени, след което около средата на 2010 можем да наблюдаваме плавен ръст в реализираните сделки с имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още