IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне още две трудни години за търговските имоти в ЦИЕ

Някои инвестиционни пазари избързват в развитието си, преди това да е подкрепено от наемите

11:13 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Поне още две трудни години за търговските имоти в ЦИЕ

Сред първите признаци на засилена активност на европейските пазари на търговски имоти от консултантската компания King Sturge предупреждават, че наемният пазар в сегмента е изправен пред поне още две трудни години и следователно е далеч от истинско инвестиционно възстановяване.

Предвид значителния спад в капиталовите стойности през изминалите две години фокусът неизменно се насочи към активи, генериращи приход. Последните обаче също не останха незасегнати от кризата, като средните наеми на качествените търговски обеки се очаква да се понижат още до края на годината и много от тях едва ли ще се възвърнат към ръст преди 2012 г.

Тъй като инвестиционните и наемните пазари са неизменно свързани, потенциалното подобряване на първите може да бъде препятствано от слабостта на вторите, предупреждават от компанията.

“Някои инвестиционни пазари избързват в развитието си, преди това да е подкрепено от наемите”, коментира Стивън Спрингхам, партньор "Проучвания на търговския сегмент" в компанията.

„Инвестиционните обеми започват да се възстановяват, а доходността от имоти със сигурни договори за наем, обикновено от над 10 години, се понижи значително от пролетта насам. Въпреки това наемите в най-добрия случай остават непроменени или в повечето случаи се понижават, а понякога значително. В този смисъл е много съмнително дали това рали може да продължи.“

Според него на редица пазари нивата на незаетост са подминали своята най-висока точка през първата половина на 2009 г. Въпреки че темповете на затваряне на търговски обекти са се забавили, значителна част от търговците все още имат несигурно бъдеще и следващите шест месеца ще са решаващи.

Оптимистични прогнози

В много държави, в които наемите се прикрепени към годишен индексационен индекс (като например индекса на потребителските цени) за периода на договора, изгледите за бъдещите приходи са оптимистични, особено в дългосрочен план. Повечето пазари се очаква да отчетат положителна индексация през 2010 г., с изключение на Литва и Латвия, за които се прогнозира да претърпят остра корекция, подобна на тази в Естония тази година.

Между 2013 и 2020 г. всички страни в Европа, включени в проучване на Oxford Economics, ще отчетат среден годишен ръст в индекса от между 1,5% (Швейцария) и 3,1% (Словакия и България), сочи проучването.

Подобна е ситуацията и по отношение на очаквания ръст в продажбите на дребно. Всички 29 пазара, наблюдавани от Oxford Economics и King Sturge, ще отчетат спад за тази година. Това важи и за петте най-големи пазара в ЕС 27, въпреки че понижението във Великобритания се очаква да бъде едва 0,5%, като някои дори предвиждат ръст.

Въпреки това през следващите 10 години всички пазари се очаква да се върнат към ръст, като Полша ще води този процес с прогнозираните 4,9% на година, а Италия ще бъде на другия край на скалата с едва 0,6%.

Изразени в общ ръст за периода между 2010 и 2020 г. данните за продажбите са дори още по-окуражаващи, като за Италия те са 12%, а за Литва – 91%.

Наистина, Балтийските страни и Словения, както и по-новите пазари като Румъния и България, се очаква да се върнат към траектория на висок ръст в дългосрочен план, тръгващ от много ниски бази, сочи проучването.

“При сегашния климат, в който продажбите се осигуряват толкова трудно, е почти невъзможно да си представим, че бъдещето може да бъде толкова положително”, казва Спрингхам. „В по-дългосрочен план обаче повечето пазари ще възстановят усещането за „нормалност“ след острите и болезнени корекции, които трябваше да претърпят, особено в Централна и Източна Европа и други големи икономики на Запад, като Ирландия.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още