IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И най-богатите гледат на дома си като на касичка

Гигантските жилищни ипотеки изглежда вече се завръщат в САЩ

15:27 | 09.11.09 г.
И най-богатите гледат на дома си като на касичка

През последните години милиони американци погледнаха дома си и видяха огромна касичка. Тогава им хрумна да теглят огромни нови ипотеки, пише Wall Street Journal. Малцина го направиха обаче с размаха на милиардера Роналд Бъркъл.

Бъркъл, който е натрупал състоянието си от бизнес със супермаркети, има заеми за 56 млн. долара срещу две къщи, включително нови 9 млн. от миналата година. Бъркъл не желае да обяснява за какво използва парите, но надали му трябват, за да си покрива сметките.

По принцип свръхбогатите преди време не се занимаваха с теглене на ипотеки. Жилищните заеми са за обикновените труженици, а не за капитаните на индустрията, коментира изданието.

Това обаче се промени в годините на бума и продължава да се променя. Сред получателите на големи жилищни кредити напоследък са предприемачи от модния свят, шефове на хедж фондове и собственици на бейзболни отбори.

Жилищните заеми са „наистина добър източник на евтин капитал“, коментира Робърт Магуайър, магнат от сектора на имотите, който е изградил някои от най-високите офис кули в Лос Анджелис. Той е теглил заеми за около 50 млн. долара срещу няколко имота, включително крайморската му вила в Калифорния.

Магуайър набира средства с цел да си върне контрола над компанията за имоти Maguire Properties Inc., която загуби покрай краха на пазара. Същевременно се опитва да продаде вилата за 29 млн. долара.

Магуайър и други като него са на мнение, че „залагайки“ имота, просто теглят евтин заем с надежда да инвестират в нещо, което може да донесе висока възвръщаемост.

В същото време ипотечните лихви в САЩ са на исторически дъна. През април Бъркъл е предоговорил условията на своя заем за 56 млн. под формата на ипотеки с променлива лихва, като е свалил лихвата до 3,25%, което е в синхрон с жилищните заеми с променлива лихва от „по-простосмъртен“ мащаб. Наскоро лихвата е била понижена до около 2,25%, по данни от публично достъпни документи.

Както обикновените жилищни заеми, и мега ипотеките процъфтяваха по времето на бума по-рано през десетилетието. Броят на жилищните ипотеки в категорията „3 млн. долара и повече“ скочи до около 3 хил. през 2007 г. от едва 1100 през 2004 г., по данни на LPS Applied Analytics.

Не е изненадващо, че гигантските заеми оредяха покрай трусовете в глобалната икономика през миналата година. Сега обаче дават признаци на завръщане.

U.S. Trust, подразделението за управление на частни финанси на Bank of America Corp., отчита 33% ръст на жилищните заеми тази година спрямо миналата, като средният им размер е над 3 млн. долара. От компанията казват, че клиентите използват парите за покупка на акции и други активи.

Естествено, много от богаташите предпочитат да избягват жилищните заеми. Отчасти защото е въпрос на имидж. За Мария Елена Лагомасино от компания за управление на лични финанси във Флорида тегленето на гигантска ипотека означава, че някой тегли заема, „защото му се налага“.

Публичният достъп до данни за ипотеките притеснява милионерите, които държат на поверителността.

Един от най-модерните нови адреси в Ню Йорк е проект на Сентрал Парк Уест 15, където има редица луксозни екстри, наред със задължителния басейн, фитнес клуб и киносалон, като 30 винени зали с контрол на температурата. От началото на миналата година петима купувачи на имоти там са изтеглили заеми за между 10 млн. и 35 млн. долара, сочи публичната информация, събирана от First American Corps.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още