IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Някои офис пазари в ЦИЕ по-атрактивни за инвестиции от ЕС-15

Офис пазари като Полша и Чехия могат да носят приходи, като имат сравнително нисък риск и по-устойчиви ценови нива в сравнение с преди година

12:26 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Някои офис пазари в ЦИЕ по-атрактивни за инвестиции от ЕС-15

Някои офис пазари в Централна Европа имат шанс да бъдат по-привлекателни за инвеститорите в сравнение със своите западноевропейски съседи в периода до 2011 г., тъй като прогнозите за положителен икономически ръст водят до увеличаване на заетостта и повишават наемния ръст. Това сочат резултатите на доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Установените офис пазари като Полша и Чехия имат потенциал да носят приходи, като те имат и сравнително нисък риск и по-устойчиви ценови нива в сравнение с преди година.

Според компанията разпространеното схващане, че целият регион на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) носи едни и същи рискови характеристики доведе до значително понижен инвестиционен обем досега през 2009 г.

„Всички икономики в Централна и Източна Европа бяха засегнати от спада, но ефектът не е равномерен (на всички пазари)“, казва Йос Тромп, директор "Проучване за ЦИЕ" в компанията.

Полша остава една от малкото европейски държави, която е вероятно да отчете положителен ръст през 2009 г. По прогнози на МВФ от октомври икономиките на Словакия и Полша ще нараснат съответно с 3,7 и 2,2% през 2010 г. За сравнение, очакваният ръст за еврозоната е едва 0,3%.

Наемни пазари

Търсенето на офис площи също показва признаци на стабилизиране и растеж, тъй като намиращите се в затруднена ситуация предприемачи продължават да отменят проекти, което води до засилване на дисбаланса между търсене и предлагане на редица пазари в краткосрочен до средносрочен план.

Възвръщаемостта в ЦИЕ се оказва по-стабилна в сравнение с тази в Западна Европа поради факта, че наемите на първокласните офиси са сравнително стабилни с изключение на тези в Москва.

Ръстът на наемите в ЦИЕ е сравнително на същите нива като този в 15-те стари членки в ЕС (ЕС-15), измерен за седемгодишен период, който демонстрира дългосрочния потенциал за ръст в много страни.

Друг фактор, който спомага за привличането на нови инвестиции в региона, е завръщането на рисковата премия за инвеститорите. Рискови премии, които съществуваха в началото на десетилетието, изчезнаха или бяха значително понижени в периода между 2005 и 2008 г., се казва в доклада.

До второто тримесечие на 2008 г. инвеститорите можеха да очакват средно едва 25 базисни пункта рискова премия от инвестициите си на офис пазара в Централна Европа, изчислено на база сравними инвестиции в ЕС-15.

Повишението на доходността в Централна Европа през последната година доведе до увеличение на тази норма отново до над 100 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още