IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемателите – ключов фактор за съживяването на пазара на бизнес имоти

Наемодателите трябва да предложат по-атрактивни условия, което би помогнало за финансовото положение и на двете страни

09:39 | 10.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Наемателите – ключов фактор за съживяването на пазара на бизнес имоти

Безспорно една от най-съществените предпоставки за бъдещото развитие на пазара на бизнес имоти е възстановяването на банковото кредитиране. При все това в настоящата ситуация наемателите са в най-силна позиция да диктуват правилата на пазара и да определят до голяма степен темповете на неговото развитие в краткосрочен план.

По тази причина строителните предприемачи и операторите на бизнес сгради е добре да приемат компромисна позиция спрямо исканията на наемателите, с което биха могли значително да помогнат на състоянието на пазара по време на криза, смятат от консултантската компания Colliers International.

На пазара в Централна и Източна Европа има редица примери за гъвкави условия и стимули, предлагани от наемодателите. За някои дългосрочни споразумения за наем в Чехия например собствениците на сгради предлагат гратисен период, през който не се заплаща наем, достигащ до една пета от общия период на договора.

Печеливша ситуация

Няколко са основните причини за тази либерална политика от страна на наемодателите. От една страна те предпочитат да постигнат компромис с настоящите наематели, за да ги задържат за по-дълго време и да избегнат необходимостта от намирането на нови. Наред с това собствениците са склонни да отдават под наем при по-ниски нива и атрактивни условия, за да не оставят значителна част от свободни площи в своите сгради.

Един от съществените фактори за тази позиция също така е значителната роля, която наемателите играят на инвестиционния пазар. Сграда, отдадена под наем за дълъг период на сериозни наематели, представлява много по-атрактивен актив за потенциалните инвеститори, като това е в сила още повече в условията на криза.

„Стойността на една сграда е нейната доходност – възможността да възстанови инвестирания капитал за възможно най-кратък период“, казва Ладислав Шабо, директор Инвестиции в компанията.

На практика това означава, че ако даден предприемач може да привлече качествени наематели и да предложи малко по-гъвкави условия в сравнение с тези от досегашните години, той може да привлече капитал за бъдещи проекти без помощта на банките. Също така това ще стабилизира значително неговото финансово положение и ще му донесе стабилен паричен приток, с който да покрие сегашните и бъдещите си дългове, казват от компанията.

От своя страна, ако наемателите успеят да договорят благоприятни условия, те имат възможността да отдадат неизползваните площи на по-малки компании, които не биха могли да си позволят тези наеми при нормални условия. По този начин наемателите могат да оптимизират своите разходи и да си осигурят стабилни приходи.

Индустриални площи

Същата формула би могла да се приложи и за други сегменти на пазара като този на индустриални площи.

В някои страни като Чехия, чиято икономика е до голяма степен зависима от автомобилната индустрия и нейните доставчици, ефектът от кризата върху пазара на индустриални площи е осезателен. Спадът на търсенето на автомобилния пазар в Чехия на годишна база е 70%.

Спадът на активността по отдаване под наем е на рекордни нива и според анализаторите на Colliers той следва модела на движение на БВП със закъснение от приблизително 1-2 години.

„При сегашната ситуация, при която вероятно все още не сме достигнали дъното на спада на БВП, може да се предполага, че спадът на активността по отдаване под наем или нейната стагнация все още не е приключил. Това трябва да го осъзнаят най-вече наемодателите и да адаптират своите условия към наемателите“, казва Карел Стански, директор на чешкия офис на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още