IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Не всички виждат балон на пазара на жилища в Азия

Според някои анализатори страховете от балон на пазара са пресилени и има място за още ръст на цените в Китай, Хонконг и Сингапур

17:11 | 01.09.09 г.
Не всички виждат балон на пазара на жилища в Азия

Макар и много хора да се сещат за думата „балон“, когато се заговори за цените на жилищата в Китай, Хонконг и Сингапур, има и анализатори, които са на мнение, че тези страхове се пресилени и има място за още ръст на цените.

Като причини за това те сочат големия обем спестявания в Азия, предпочитанията на инвестиции в имоти, ниските лихви и по-бързото от очакванията възстановяване в азиатските икономики, начело с Китай.

“Не сме близо до никакъв балон. Подобни резки възходящи движения просто илюстрират издръжливостта на азиатските домакинства и компании“, обяснява пред Ройтерс Франки Лий, който управлява около 800 млн. долара като шеф на отдела за инвестиции в имоти в Азия на Henderson Global Investors.

Страховете от прегряване на тези пазари бяха разпалени от новини в медиите за огромния наплив от желаещи да купят жилища в момента, в който те се пуснат за продажба, както и от лесния достъп до кредитиране.

„Действайте сега, за да предотвратите жилищен балон“ - с такова заглавие статия в сингапурския вестник Straits Times от вчера призовава банките да затегнат условията за кредитиране.

Според Лий цените на имотите ще продължат да се покачват през следващите едно-две тримесечия, но по-бавно, в резултат на зараждащото се икономическо възстановяване, което ще увеличи заетостта в градовете.

Противниците на теорията за балона казват, че жилищните цени, особено в Сингапур и Хонконг, остават достъпни за заможните им граждани, дори и след скорошните резки увеличения.

Типичният купувач на жилище в Хонконг трябва да отделя по около 35% от месечните си доходи, за да обслужва ипотека при сегашните цени, спрямо 70% преди десетилетие, отбелязва Тан Чън Кън, анализатор на имоти в UBS Wealth Management.

В Сингапур задълженията на домакинствата се равни на около 15% от общите активи, като само паричните притежания надхвърлят общия обем на заемите, казва Тан Чън Кън, като цитира данни на централната банка.

Също така през последните месеци ипотечните лихви в Хонконг и Сингапур падат и в момента са близо до или на исторически мининум.

В Сингапур банките дават заеми със 100-125 базисни пункта над междубанковата лихва, което прави около 1,5% към момента. В Хонконг лихвите по жилищните заеми паднаха до рекордно ниското ниво от 2,1%, по данни на агенцията за имоти Centaline.

Цените на жилищата в Хонконг нараснаха с над една пета тази година в резултат на липсата на ново предлагане и ниските лихви.

В Сингапур жилищните продажби достигнаха нови рекорди през юни и юли, подкрепени от ниските лихви и нарасналото доверие в местната икономика.

Китайските купувачи също разполагат с много средства, казват анализатори.

Около 30% от купувачите плащат за имотите в брой, докато тези, които разчитат на заем, обикновено търсят кредит от 50-60% от стойността на имота, обяснява Лий Уи Лиат, анализатор в Nomura, като се опира на наблюдения на предприемачи.

Въпреки това според някои жилищните цени в Китай може да тръгнат надолу в началото на следващата година, когато предлагането застигне търсенето.

От консултантската компания DTZ посъветваха клиентите си да внимават да не ги повлече еуфорията за жилища в Азия, като казаха, че оптимистите за пазара разглеждат данни само за един-два месеца и ги наричат тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още