IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

София – уникален пазар на логистични площи за ЦИЕ

Очаква се увеличение на незаетите площи и спад на наемите на пазара в София през идните месеци

13:51 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
София – уникален пазар на логистични площи за ЦИЕ

Пазарът на логистични площи в София е уникален по отношение на фаза на развитие за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сочи нов доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE), предоставен на Investor.bg.

Той е един от малкото пазари в региона, който има много нисък дял от незаети площи и голям обем от проекти в процес на изграждане.

Това показва, че все още се намираме далеч от етапа на развит пазар, сочи проучването. Като цяло пазарът в София остава доминиран главно от обекти, които се обитават от своите собственици, за разлика от други пазари, в които е по-разпространена практиката за наемане на логистични площи.

Почти сигурно е, че делът на незаетите площи ще се покачи, когато новите проекти бъдат завършени и излязат на пазара през следващите тримесечия.

Наред с това се очаква наемните нива да бъдат подложени на низходящ натиск, главно поради отслабналото търсене, отчетено през първото тримесечие на 2009 г., както и поради новите площи, които биват предложени на пазара. Въпреки това от компанията смятат, че натискът върху наемите няма да е значителен и в сектора ще играят роля други фактори, които ще спомогнат за стабилизиране на наемите.

Наемните нива в столицата остават стабилни през последната година на средни нива от 5 евро на кв. м на месец. Наемите на повечето пазари в региона отчитат понижения през първото тримесечие на годината.

Пазарът на логистични площи в България е третият най-малък по обем пазар в ЦИЕ, като изпреварва единствено тези в Сърбия и Хърватска. В момента у нас се падат малко под 50 кв. м логистични площи на 1000 души население. За сравнение това съотношение е 280 кв. м за Чехия, но едва 10 кв. м за Хърватска и Украйна.

Изчислени като дял от БВП, в България се падат по 10 хил. кв. м площи съществуващ инвентар на всеки 1 млрд. евро от БВП. Чехия отново е водеща по този показател с близо 19 хил. кв. м, а Хърватска е последна в региона с 2 хил. кв. м площи на 1 млрд. евро БВП.

Подобно останалите пазари в Югоизточна Европа този в България е почти изцяло в столицата. За разлика от него по-голямата част от инвентара на пазарите в Чехия и Полша например се намира в провинцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още