IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Липса на принудителни продажби на имоти спъва опортюнистичните сделки

Пълният ефект от икономическия спад тепърва ще бъде почувстван на наемния пазар в Европа, смятат консултанти

12:59 | 29.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Липса на принудителни продажби на имоти спъва опортюнистичните сделки

Опортюнистичните инвеститори в имоти са донякъде объркани от липсата на продажби на имоти в затруднено положение, които много наблюдатели и играчи на пазара очакваха в условията на затруднено финансиране, понижени стойности и наеми. Това сочат резултатите от анализ на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Много инвеститори, които разполагат с капитал и са готови да влязат на пазара, все още не са склонни да пристъпят към сделки. Много малко сделки с опортюнистичен капитал бяха направени досега през годината, казват от компанията.

Предвид очакванията за спад на броя на принудителните продажби на пазара на бизнес имоти в бъдеще и със стабилизацията, дори понижаването, на доходността на някои пазари, перспективите в сегмента стават все по-малки.

Това се дължи отчасти на факта, че банките са все по-решени да не прибягват до принудително отнемане на имоти и да не заставят собствениците да осъществяват принудителни продажби при сегашните понижени ценови нива.

Това е съчетано с увеличаващия се интерес на инвеститорите към пазара на имоти в Европа. Капитали от най-различни източници в Близкия изток ще продължават да търсят изгодни възможности и да осъществяват внимателно подбрани сделки на най-ликвидните пазари. Частни инвеститори и състоятелни индивидуални купувачи се очаква да продължават да правят сделки на местните пазари на Континента, като купувачи от цял свят вече активно търсят подходящи инвестиционни възможности в Лондон.

Частните инвеститори имат предимството да правят сделки изцяло със собствен капитал, които да рефинансират на по-късен етап, което ги прави много гъвкава и динамична инвестиционна група, сочи проучването.

Въпреки положителните сигнали от инвеститорите техният интерес остава насочен към много тесен сегмент от първокласни активи в най-развитите пазари, които предоставят възможности за сигурен доход.

Това води до формирането на двупластов инвестиционен пазар – единият е много органичен, предоставящ малко на брой възможности, а другият е много голям по обем, но привлича малък инвестиционен интерес при сегашните ценови нива.

Пълният ефект от икономическия спад тепърва ще бъде почувстван на наемния пазар в условията на свиващи се икономики и понижаваща се заетост.

Почти не се забелязва подобрение на кредитните пазари от началото на годината. Въпреки че банките добиват повече сигурност относно това каква кредитна политика да следват, новоотпуснатите кредити ще продължат да бъдат трудно достъпни и скъпи за осигуряване и банките ще продължават да са решаващият фактор за точния момент и мащаба на възстановяването на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още