IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ценовото преобразуване на пазара на бизнес имоти в Европа достигна дъното

Въпреки пониженото потребление търговският сегмент все още предлага най-добри възможности за приходи от наем

16:21 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ценовото преобразуване на пазара на бизнес имоти в Европа достигна дъното

Инвестиционният климат на пазара на бизнес имоти в Европа се стабилизира и ценовото преобразуване на някои от по-развитите пазари вече достигна своето дъно, сочи доклад на LaSalle Investment Management.

Наред с това има признаци за повишена конкуренция от страна на продавачите на някои от пазарите като на британския, където те са привлечени от слабия паунд и от благоприятните наемни условия.

От компанията смятат, че търсенето от страна на наемателите ще остане слабо на всички сегменти на пазара, като този на търговски площи все още предлага най-добрите възможности въпреки пониженото потребление. Качествените търговски имоти са много по-отдаваеми под наем по време на рецесия в сравнение с офисите и индустриалните площи, тъй като винаги има търговци, които се разширяват дори и през по-трудни периоди.

Според компанията в някои райони и сегменти има недостиг и когато наемният пазар се възстанови, те имат шанс за бърз ръст в наемите. От LaSalle обаче предупреждават, че без активно управление на имота приходите от наеми ще се понижават, като този процес ще засегне в най-голяма степен активите с по-ниско качество.

„Във Великобритания имаше много добри възможности за придобиване на качествени активи на добри цени, особено от страна на инвестиционните тръстове за имоти (REITs)“, казва Робин Гудчайлд, един от авторите на доклада. „Такива възможности все повече започват да се появяват и в континентална Европа, тъй като банките започват да се сблъскват с необслужвани заеми, а техните тръстове за имоти все повече са притиснати от проблеми за рефинансиране... Въпреки това някои от най-добрите възможности ще бъдат в партньорство с банките, които ще се стремят да избегнат принудителни продажби“.

Кредитирането остана крайно ограничено, като финансиране е на разположение за някои дългосрочни купувачи и сигурни бизнес модели и дори тогава е трудно да се осигури кредит за над 50 млн. евро. В случаите, когато може да се осигури финансиране, то е за до 50-60% от стойността на актива, като за спекулативни проекти такова напълно липсва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още