IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще падат ли още много жилищните цени във Великобритания?

Пазарът на имоти може би гравитира около центъра на W-образна корекция и през есента цените вероятно ще паднат още, смятат експерти

15:41 | 03.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ще падат ли още много жилищните цени във Великобритания?

Продължават положителните новини на британския пазар на имоти. Тази седмица Nationwide съобщи за ръст от 0,9% в цените на жилищата за юни. При все това пазарът все още е не е преминал кризата, въпреки че е отчел подобрение от началото на годината. Ръстът на пазара се забавя спрямо повишението от май, пише Telegraph.

Експерти смятат, че пазарът на имоти на Острова може би гравитира около центъра на W-образна корекция и през есента цените вероятно ще паднат още.

Ако се съди по обема на ипотечните заеми в страната, възстановяването на пазара наистина не е настъпило.

„Броят на одобрените ипотеки за нови покупки на жилища все още е на ниво, съизмеримо с това на цените на жилищата, които отчитат двуцифрен спад на година“, казва Вики Редууд от Capital Economics.

Ниските лихвени нива все още поддържат пазара това лято, но в момента, в който те започнат да се покачват, броят на принудителните продажби вероятно ще се увеличи. До есента нивата на безработицата ще са по-високи, доходите – още по-ограничени и все повече собственици ще се окажат със заеми, по-големи от стойността на имота им. Според доклад на Fitch до другата година до една трета от ипотеките на Острова може да се окажат в такова положение.

„Всеки, който иска да продаде жилището си, трябва да действа бързо, за да получи най-добра цена“, предупреждава Ник Хопкинс от Property Portfolio Rescue.

За момента се забелязва известно раздвижване на пазара в страната, включително и на този в централен Лондон. Брокерите обясняват тази повишена динамика с по-силния пазар през лятото.

Някои специалисти съветват собствениците да продадат сега, за да могат да се възползват от още по-слабия пазар по-късно през годината. Въпреки това с удължения период за сключване на сделки и ограниченото кредитиране продавачите, чиито имоти застояват на пазара, са с вързани ръце.

Освен очакваното повишение на вноските по кредитите през есента, животът тогава също ще поскъпне, което ще направи положението на собствениците на имоти, които ползват ипотека и които не са успели да продадат по-рано, още по-тежко, смятат някои коментатори.

От друга страна проф. Дейвид Майлс, експерт "Ипотеки и пазар на имоти" в Английската централна банка, наскоро коментира, че най-лошото от пазара на имоти във Великобритания вече е преминало. Според него това важи също и за икономиката на страната като цяло и в скоро време тя се очаква да започне процес на възстановяване.

„Очакванията са от решаващо значение за жилищния пазар и сега те изглеждат малко по-добре в сравнение с преди няколко месеца“, казва той. „Моето усещане е, че сме преминали през по-голямата част от общия спад на жилищните цени“.

Въпреки това той предупреждава, че нито жилищният пазар, нито икономиката на страната могат да очакват нещо повече от „анемичен“ ръст през следващите години, поради остротата на финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още