IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пет сигнала, които показват, че имотната криза в САЩ продължава

Мнозина твърдят, че кризата започва да отминава, икономическите индикатори обаче показват съвсем друго

13:46 | 27.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пет сигнала, които показват, че имотната криза в САЩ продължава

Въпреки надеждите, че имотният пазар в САЩ започва да показва сигнали за възстановяване от началото на пролетта, актуалните данни за сектора показват друго. Вместо стабилизиране, жилищният пазар все по-осезаемо попада в спирала на понижаващи се цени и растящи лихви, а безработицата и цялостното състояние на икономиката възпрепятстват спирането на проблемите.

„Борим се с проблем, който е назрявал в продължние на сигурно осем години, а ние искаме да го решим за едва осем минути – това просто няма как да се случи“, смята Рик Шарга, анализатор в RealtyTrac, цитиран от CNBC.

Анализаторите посочват различни причини по въпроса зашо проблемите продължават и защо е нереалистично да се очаква скорошно възстанвяване. Най-общо сигналите за това, че дъното още не е достигнато, могат да бъдат разделени в пет основни групи.

Безработицата

Потребителите се страхуват да не загубят своята работа и ограничават разходите си. Жилищата заемат първото място в списъка на отложеното потребление и тази тенденция едва ли ще се промени скоро. Единственият вариант е промяна на пазара на труда и спад в безработицата, но това няма как да се случи скоро.

Прогнозите на анализаторите са, че безработицата в САЩ ще достигне до 11 на сто преди нейният ръст да спре и компаниите активно да започнат отново да наемат служители. Това е лоша новина за жилищния пазар.

Достъпът до кредитиране

Въпреки усилията на правителството да увеличи ликвидността на капиталовите пазари, банките все още не са склонни да кредитират. В настоящата ситуация заем могат да получат само онези, които разполагат с достатъчно кеш и добра кредитна история – всички останали за вън от пазара.

„Ако имате добър кредит, то вие можете да заделяте пари и имате хубава работа – на практика за вас е лесно да вземете заем. Хората, които от средата на 2007 година насам имат проблеми обаче не попадат в тази група“, смята Джей Бринкман от Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ.

Заради проблемите на кризата все повече американци попадат именно във втората група. Банките пък са изключително неблагоприятно настроени към тази група хора, особено ако те не отговарят на критериите за подпомагане от федералните организации. Това поставя пазара в тежка ситуация поне до догава, докато банките не започнат кредитиране.

Натискът върху цените

Ситуацията наподобява Параграф 22: Цените на жилищата все още са твърде високи, за да са достатъчно атрактивни, за да привлекат купувачи, но в същото време са прекалено ниски от гледна точка на продавачите.

На практика повечето от продавачите са в много тежка ситуация тъй като притежават ипотечни заеми на стойност, която е по-висока от тази на техните имоти. Това създава пазарна криза, която ще продължи до момента в който вижданията на купувачите и продавачите не станат по-сходни.

Оценките

Националната асоциация на иптоечните брокери в САЩ настоява за нови стандарти, по които да бъдат оценявани имотите. Причината за това е, че на практика не може да бъде получена адекватна оценка на жилищата. Към момента необслужваните заеми дърпат надолу оценките и на разположените в съседство имоти, а това затруднява сделките.

Често пъти разминаванията идват и заради самите оценители и поради тази причина от асоциацията искат изменение на правилата.

Късите продажби

Един от начините за освобождаване на сектора от излишъка в предлагането е позволяването на т.нар. къси продажби. При тях притежателят на ипотека би могъл да се съгласи с продажбата на имота си дори при цена, по-ниска от неговото задължение.

Банките обаче не са съгласни с подобен подход, като за тва се посочва желанието им да задържат имотите до момента, в който цената им не започне да се повишава. От банките твърдят още, че подобен подход щял да се използва от перспективните купувачи, за да се отправят по-ниски от резлните оферти в опит да се извлече полза.

Дали подобни операции ще бъдат въведени още не е ясно заради споровете между агентите за продажба на имоти и финансовите институции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още