IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестиционният интерес се оттегля от бизнес имотите в ЦИЕ

В резултат на пониженото потребление наемите от търговски площи, особено тези в Югоизточна Европа, може да се окажат неустойчиви

13:45 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестиционният интерес се оттегля от бизнес имотите в ЦИЕ

Инвестиционният интерес в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се оттегли от сектора на бизнес имоти от началото на годината, сочи доклад на консултантската компания CBRE.

Офис сегментът остава най-ликвидният пазар на имоти в региона. Инвестиционният фокус обаче е насочен към най-горния сегмент по отношение на качеството, в най-установените пазари в ЦИЕ като Прага и Варшава. Наред с това купувачите стават все по-предпазливи и избирателни при взимането на инвестиционно решение.

Инвеститорите приеха практика по детайлно проучване на евентуални слаби страни на сделките, което доведе до отмяната на някои сделки тази година поради фактори, които не биха попречили в миналото, казват от компанията.

Очакванията за цените на продавачи и купувачи вече се приближават, което прави по-реалистична перспективата за създаването на нова ценова база при сделките на пазара.

Инвестиционните пазари на търговски площи в региона отчетоха значително забавяне през първите няколко месеца. Това се дължи главно на три причини. На първо място основните инвеститори, които притежават по-голямата част от висококачествения инвентар, не са склонни да продават при сегашните пазарни условия.

Наред с това интересът към по-малките, регионални търговски центрове е ограничен, тъй като техният потенциал за приходи за в бъдеще не е толкова сигурен. Много активи от сегмента са трудни за финансиране поради сравнително големия си обем. В резултат на натиска, който забавянето на икономиката оказва върху потреблението, инвеститорите се опасяват, че наемите от търговски площи, особено тези в Югоизточна Европа, може да се окажат неустойчиви.

След повишения интерес през 2007 г. и първата половина на 2008 г. ликвидността в индустриалния сегмент се понижи поради сравнително по-кратките договори за наем и високите наемни нива. През последните тримесечия фундаментът на индустриалните пазари отслабна, тъй като делът на незаетите площи на много места се увеличи, а нивото на нетните ефективни наеми (сумата, плащана за наеми, без да се смятат разходите за поддръжка, ремонт и др. - бел. ред.) се оказаха под значителен натиск.

В Централна Европа има някои сделки, които са в процес на договаряне, и се очаква да бъдат осъществени в близко бъдеще. Ключови за сделките се очаква да станат дългосрочните договори за наем за период около 10 години, смятат от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още