IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ваканционните имоти – потенциално Елдорадо за гръцката икономика

Възможно е страната да привлече 120 млрд. евро за 10 г. от продажба на имоти на чужденци, сочат изчисления отпреди кризата

09:42 | 23.04.09 г.
Ваканционните имоти – потенциално Елдорадо за гръцката икономика

Икономическата криза засегна пазара на имоти тежко, особено този на ваканционни имоти в много европейски държави, но Гърция имаше късмет в някои отношения. Треската за втори дом изобщо не се прояви на много местни пазари, а на други започна късно, така че общото влияние върху ваканционния сегмент беше негативно, но засега слабо в сравнение с други страни от ЕС като Испания, пише Kathimerini.

Според шефове на компании за имоти цените на ваканционните жилища в тежко засегнатите райони на Гърция са паднали с до 25% спрямо година по-рано, въпреки че спадът на цените в най-популярните туристически райони е до 10% на годишна база. Смята се, че наемите са паднали с около 10% за същия период.

Въпреки че няма официална статистика, брокери на имоти, които развиват дейност в този пазарен сегмент, изчисляват, че между 1000 и 2000 ваканционни жилища са се продавали ежегодно в Гърция през последните няколко години. Около 50 до 60 на сто от тях се купуват от чужденци, останалите - от гърци. По-голямата част от чужденците са от Западна Европа, но напоследък се наблюдава значително увеличение на интереса от купувачи от Източна Европа, предимно от Русия.

Слабото търсене отразява предимно основата на предлагането, тоест по-скоро се дължи на изключително ограниченото предлагане на съвременни къщи и свързани услуги.

Липсата на подходящо градоустройствено планиране и устройство на територията заедно с бюрократични спънки и разпокъсаната дребна собственост върху земята, подходяща за строителство, досега са спъвали експанзията на сектора. Същото важи за наличието на различни строителни нормативни уредби в различни части на страната като Цикладските и Йонийските острови. Очаква се това да се промени с приемането на нов закон за устройство на територията, но още е рано да се прецени.

Местни интереси досега спират застрояването на много ваканционни единици поради съображения за опазване на околната среда и други. Така много предприемачи решават да построят малко на брой мезонети върху терени от 4 акра (около 16 дка) или повече извън градоустройствените зони, което се разрешава от закона.

Друг проблем, който възпираше чуждестранните купувачи, е нежеланието на гръцките банки да отпускат ипотечни заеми без местен поръчител. Според представители на сектора обаче това вече се е променило и чужденците могат да кандидатстват за заеми, като предоставят информация за финансовото си състояние.

Предвид това, че Гърция е основна туристическа дестинация в Средиземноморието и е посещавана от над 11 млн. души годишно, тази ситуация в развитието на ваканционни жилища е лишила страната от огромен приток на инвестиции, обобщава изданието.

Според изчисления отпреди кризата Гърция може да получи над 120 млрд. евро от чужбина в следващите 10 години чрез продажбата на 1 млн. жилища на средна цена от 120 хил. евро само на чужденци. Това е много повече от над 20-те милиарда евро, които се очакват от европейските фондове до 2013 г.

Икономическата криза вече остави отпечатъка си върху индустрията и голяма строителна компания на остров Крит, Hellenic Homes, потърси защита от кредитори.

Представители на сектора коментират, че Крит е едно от малкото места в Гърция, където пазарът на ваканционни имоти отбеляза развитие и затова вероятно ще бъде тежко засегнат. Фактът, че над 50% от чуждестранните купувачи на имоти на Крит са британци, изглежда е изиграл своята роля.

Според брокери на имоти през последните няколко години значителен брой чужденци са купили ваканционни жилища на Йонийските острови като Корфу, Закинтос, Кефалония и Левкада, но там не се очаква да стане същото.

Влиянието върху Цикладските острови като Парос и Сирос предстои да бъде видяно в бъдеще. Трябва да се отбележи, че много гърци, които имаха втори дом в Порти Рафти и други райони около Атина в миналото, ги продадоха преди години и купиха други имоти на Цикладските острови и на околните острови като Kea, за да избягат от презастрояването и шума. При нормални условия пазарът в Миконос също би могъл да изпита затруднения, но според брокери той може да издържи заради закон, който ограничава новото строителство за известно време.

Несъмнено пазарът на ваканционни имоти би могъл да стане Елдородо за гръцката икономика. Засега обаче Гърция има късмета, че не се превърна в поредната Испания, коментира Kathimerini.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още