IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как търговските вериги могат да извлекат полза от своите имоти?

Днес натискът върху бизнесите да съкращават разходи и да извличат печалби от портфолиото си от имоти е по-голям от всякога

08:15 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Как търговските вериги могат да извлекат полза от своите имоти?

Разходите за наеми и други такси, свързани с наеманото или притежавано имуществено, представляват значителна част от общите разходи за търговските вериги. За повечето от тях те са вторият или третият по големина разход след заплатите на служителите.

Днес натискът върху бизнесите да съкращават разходи и да извличат печалби от портфолиото си от имоти е по-голям от всякога, пише в. Таймс. Вече не става дума за експанзия чрез придобивания, чрез разширяване на търговските площи и печелене на пазарен дял. По-скоро вече на пазара се говори за приоритизиране на разходите, конкуренция, понижена продуктова диференциация, спадаща норма на печалба, затруднени бизнес условия и контрол на разходите.

Икономическият спад представя възможности пред търговците да използват своите имоти по-ефективно, като добавят стойност и освобождават капитал за своя бизнес. За даден търговец съществуват редица начини за намаляване на разходите, свързани с имотите. Те включват съкращаване на пространството, в което се помещава, като не става дума единствено за магазини, но също и за офиси, складове и други съоръжения. Портфейлите трябва да се преразглеждат редовно и да се преценява дали в тях има имоти, които биха могли да бъдат освободени или продадени.

С понижението на наемите и покачването на дела на незаетите площи на някои локации наемодателите ще бъдат все по-мотивирани да привличат и задържат своите наематели, предлагайки атрактивни условия.

Търговците, разполагащи с капитал, може да се възползват от собственици на площи в затруднено положение, от които да закупят наетите помещения на изгодни цени и така да спестят значителни разходи за наем в бъдеще.

При днешните пазарни условия власт има този, който притежава капитал. За финансовите директори ключов фактор е да управляват ефективно работния капитал и да комуникират финансовото представяне на компанията с акционерите. Редица бизнеси са се провалили, въпреки че са били печеливши, докато други, които са работили на загуба продължително време, са оцелявали. Имотите може да бъдат ефективен източник на финансиране, казва д-р Ивон Корт, партньор в Cushman & Wakefield.

Търговците винаги са били иновативни. Те трябва да бъдат такива, за да оцелеят. Предизвикателствата обаче се очаква да стават все по-големи в близко бъдеще. Не трябва да се приемат иновативни практики само за да се поддържа и евентуално да се подобрява притегателната сила за потребителите, но също така трябва да се управляват наеманите помещения и наемните отношения, докато се понижават разходите и се повишава ефективността на портфейлите от имоти, за да се подобри нивото на услугите и нормите на печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още