IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо няма вложения в студентски имоти – недалновидност или нерентабилност?

В момента няма проекти за инвестиции в строителство на студентски общежития в страната, твърдят консултантите

16:03 | 01.04.09 г.
Защо няма вложения в студентски имоти – недалновидност или нерентабилност?

Стотици сгради, въплъщаващи всякакви проявления на архитектурна виртуозност, успяха да привлекат инвеститорския интерес и паричен ресурс, като много в момента изглеждат някак анахронистично насред боклука и неуредената инфраструктура в страната ни. Какво обаче се случва с имотите, които не изискват кой знае каква оригиналност, като студентските общежития, и все пак остават встрани от полезрението на предприемача?

В момента няма проекти за строителство на студентски общежития, твърдят консултанти в областта на недвижимите имоти. Обяснението на една част от анкетираните от Investor.bg е, че досега фокусът е бил изместен към бума на други сегменти от пазара, а друга част от тях го отдават на по-ниската възвръщаемост в сравнение с другите инвестиции.

Според представители на консултантската компания MBL липсата на инвестиции в момента се отнася не само до студентските общежития, но и за всякакъв тип жилищни сгради, предназначени за средносрочно и дългосрочно отдаване под наем. Консултантите поясняват, че за да стане привлекателна такава инвестиция, е нужно достатъчно търсене на жилища под наем от страна на студенти, които да могат да си позволят да плащат пазарни наеми. В момента студентските общежития са субсидирани и наемите в тях са доста ниски.

„Въпреки това можем спокойно да твърдим, че предоставяното качеството не заслужава по-високи наеми“, смятат от MBL.

Всички от запитаните са единодушни, че по принцип има смисъл да се правят такива инвестиции:

„Пазарът не се изчерпва с определени видове имоти. Има да се строят болници, детски градини и има кой да ги наеме. Инвестицията в строителство на студентско общежитие си е инвестиция - това е като хотел с целогодишна заетост, като разходите за него са минимални“, коментират от Re/max.

Студентското общежитие е семпла сграда и не се нуждае от категоризация със звезди, както е при хотелите. Едно общежитие ще струва много по-малко на инвеститори, управлява се по-лесно, не изисква много голям персонал – само един управител, портиер и двама хигиенисти, смятат от компанията. За съпоствака от Re/max дадоха примера с това, че един хотел, който посреща 200 гости, трябва да има между 60 и 80 души персонал.

Според повечето от анкетираните може да се очаква засилване на интереса към инвестициите в студентски имоти у нас. Много по-възможно е български инвеститори да се насочат към идеята, отколкото чуждестранни, смятат от Елта Консулт. Инвеститорът може да продаде общежитието като всеки друг актив или да го отдава под наем - за него е абсолютно безразлично какъв ще е този актив, уверяват от Re/max.

Експертите смятат, че най-подходяща за такъв проект е изцяло частната инициатива, която ще гарантира липсата на злоупотреби и само тя може да гарантира нужното качество на обитателите на такива общежития. За пример участниците посочиха, че в САЩ дори и затворите са частни институции.

Друг е въпросът, че дори да има интерес към публично-частно партньорство в тази област, то трудно би се осъществило, тъй като то още не е уредено в българското законодателство.

Към момента строителството на студентски общежития следва следните стъпки: Министерският съвет определя държавните средства, които ще се използват за строително-ремонтни работи по общежитията, а задължение по фактическото изпълнение има Министерството на образованието и науката (МОН). МОН обявява обществена поръчка за строителството, което се възлага на избрани въз основа на този конкурс изпълнители. След завършването на строителството общежитието е публично-държавна собственост с предоставени права за управление на съответното висше училище. Императивът, че имотите, които са предоставени за управление на висшето училище за задоволяване на техните нужди са публична-държавна собственост, произтича от закона за образованието, затова няма как да те да са частна собственост, обясни Димитър Маргаритов, директор на дирекция „Държавна собственост и инвестиционна политика” към МОН.

Друга е хипотезата обаче, когато някой инвеститор реши да построи частен имот, който реши да отдава като общежитие - пред него не би трябвало да има никакви законови пречки, допълва Маргаритов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още