IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предвиждат мрачна година за азиатските инвестиционни пазари на имоти

Към края на годинaта може да настъпи леко възстановяване в инвестициите

16:57 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат мрачна година за азиатските инвестиционни пазари на имоти

Нов доклад на инвестиционната компания Aberdeen Property Investors предрича, че 2009 г. ще бъде мрачна за развитието на инвестиционния пазар в сектора на бизнес имотите на азиатския континент.

Главните фактори за това са очакваният спад в износа през годината и отслабването на трансграничната инвестиционна дейност. Прогнозира се съкращенията на работни места да продължат и през тази година, като процесът ще се разпространи и в други сектори и няма да остане ограничен само до финансовата индустрия, което ще доведе до спад в търсенето на наеми във всички сегменти на пазара на бизнес имотите.

Към края на годинaта може да настъпи леко възстановяване в инвестициите, тъй като инвеститори, разполагащи с капитали, и такива с по-ниско ниво на ливъридж ще търсят изгодни активи за придобиване.

Според компанията развитите пазари в Азия ще отчетат „много малко” инвестиционни сделки през по-голямата част от годината. Предвид резкия ръст на цените между 2003 и 2007 г. наемите и стойностите на имотите все още имат място за понижение, преди наистина да бъдат сметнати за достъпни от страна на наемателите и инвеститорите. Докладът прогнозира, че мащабът на възстановяване на тези пазари през 2010 г. ще бъде до голяма степен ограничен.

Въпреки че пазарите на имоти в страните, които се намират в етап на преход между развиваща се и развита икономика, досега са били сравнително по-малко засегнати от кризата, през 2009 г. се очаква още по-голямо влошаване на наемите и цените на имотите, тъй като икономическите рискове в тези държави се увеличават.

Специално за развиващите се азиатски пазари перспективите за дългосрочен ръст остават стабилни въпреки ценовата корекция и многобройните проекти в процес на развитие. Значителната роля на Китай в сектора на производството и износа, доминиращото положение на Индия в областта на ИТ услугите и увеличаващата се средна класа в много от азиатските страни ще продължат да привличат инвеститори и бизнеси през следващото десетилетие, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още