IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Национализацията на германската Hypo – игра на покер с високи залози

Правителството може да национализира банката единствено след като предложи на акционерите да изкупи дяловете им - ситуация, от която ще се възползват спекулантите

15:56 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Национализацията на германската Hypo – игра на покер с високи залози

Преди да пристъпи към национализация на изпадналата в затруднение кредитна институция Hypo Real Estate, германското правителство трябва да опита да изкупи дяловете на компанията от акционерите. В момента се подготвя оферта за това – до голяма степен за радост на спекулантите, пише германското издание Der Spiegel.

Това е записано само в един малък параграф от противоречивия проектозакон за национализация, който бе приет от долната камара на Парламента миналата седмица. Въпреки това финансовите експерти знаят много добре, че множество спекуланти са обърнали задълбочено внимание на тези думи в закона, пише изданието.

Според въпросния параграф, въпреки че правителството има право да отстрани акционерите на компанията, като им изземе дяловете, то може да постигне това единствено „ако агенцията по национализация преди това е направила сериозен, но в крайна сметка неуспешен, опит да осъществи алтернативно придобиване“.

С други думи правителството трябва и ще отправи към акционерите оферта за придобиване, в опит да закупи колкото е възможно повече акции. След това то трябва да свика Общо събрание, на което да вземе решение за необходимото повишение на капитала чрез просто мнозинство. Това би „размило“ дяловете на съществуващите акционери до под 10% от общия капитал.

След това правителството ще има право да „изтласка“ останалите акционери, според настоящите регулации, които дават право на мажоритарните акционери принудително да купят дяловете на миноритарните. Източници от финансовото министерство са казали, че правителството смята да отправи оферта към акционерите в скоро време.

Всеки, който е вярвал, че приемането на закона ще сложи край на течащия дебат относно национализацията на компанията, ще бъде разочарован. Всъщност играта на покер тепърва започва и залозите са високи, коментира изданието.

Финансовият министър Пеер Щайнбрюк настоява, че правителството трябва да поеме пълен контрол над институцията, за да предотврати не само нейния крах, но и този на целия финансов пазар.

„Ако не се спаси банката, това ще има по-лоши последици в сравнение с краха на Lehman Brothers“, казва Ханс Рем, директор на германския Специален фонд за стабилизация на финансовия пазар. Според него необходимостта да бъде предотвратена тази ситуация би оправдала отстраняването на акционерите на банката.

От друга страна, германското правителство се опасява да не бъде накърнена неговата репутация в международен план. Това ще бъде първият случай през последните 60 години, в който се национализира банка в Германия. От опозицията са окачествили този план на правителството като „инструмент на планова икономика от социалистически тип“.

Подобни критики са накарали правителството да действа изключително внимателно с новия закон. Отговорните за процеса министри от Кабинета са уверили, че правителството ще прибегне до отстраняване едва след като всички други възможности са изчерпани. Страните по случая също знаят това и съответно са започнали да увеличават исканията си. Резултатът е игра на покер, при която залозите са от порядъка на милиарди и в която регионалните правителства на страната също започват да се включват, пише Der Spiegel.

Някои от тях са започнали да отправят към правителството различни искания в замяна на тяхното съгласие с новия закон. Те имат властта да блокират закона в горната камара по време на нейното заседание, насрочено за 3 април. Въпреки че нямат възражения спрямо закона, регионалните министри искат да бъдат постигнати по-ефективни правила за оценка на активите на банките, за да могат да помогнат на своите държавни банки, които са изпаднали в затруднения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още