IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата едва ли ще възроди размяната на жилища у нас

Основната пречка пред размяната е трудното определяне на справедливата стойност на имотите

16:00 | 05.03.09 г.
Кризата едва ли ще възроди размяната на жилища у нас

Напоследък все по-голяма популярност добиват иновативните начини за покупка на жилища. Такъв интерес обаче не се забелязва при сделките, при които един имот се разменя срещу друг. За разлика от Румъния, където широко упражняваната практика на размяна на имоти през 90-те години се завръща, подобен повей от близкото минало в България не се наблюдава, показва анкета на Investor.bg сред компании за недвижими имоти в страната.

Случаите на размяна на имоти са единични и дори да има засилване на интереса към този тип сделки, то е много слабо, смятат от Ера Изида.

Основните трудности пред размяната е трудното определяне на справедливата стойност на заменяемите имоти, единодушни са брокерите. Това определя и трудното договаряне между страните. Обикновено собственикът мисли, че стойността на жилището му е по-висока от оценката на купувача за този имот.

Друга пречка пред тези сделки е трудното събиране на еднотипни желания, що се отнася до характеристиките на имота, казват от агенцията.

По наблюдения на някои компании често има проблеми с разменяните имоти. От Имоти Днес дават за пример случай, при който имотът е бил в процес на делба, като съгласие между двете страни в делбата по повод на размяната не е било постигнато.

Едно от предимствата на тези сделки е, че получаването на имот от двете страни става едновременно, с което се избягват евентуални изменения в цените. Освен това за осъществяване на сделките не са нужни големи парични суми, смятат от Явлена, описвайки сделката като чиста „размяна на вещи при добрата воля на двете страни“. При условие че изискванията на контрагентите са удовлетворени, придобиването на имот с по-удобно разположение, както за купувача, така и за продавача, става по-бързо.

Възможни са и по-гъвкави форми на размяна, коментират брокерите. От Ера Изида дават пример с две сделки: при едната се разменя тристаен апартамент срещу двустаен, а при втората е предложено двустайно жилище срещу гарсониера. Заради това, че жилищата не са равностойни, се иска доплащане. Често за да се прибегне до подобна сделка, купувачът има някакви финансови затруднения и се нуждае от приток на пари, като в същото време не може да се лиши от дом.

Сделките имот срещу имот не са единствените форми на размяна в сектора. От Имоти Днес споменават и за сделки, при които имот е бил разменян срещу кола или друго движимо имущество.

Перспективите пред размяната на жилища не са обещаващи. В момента този, който решава да продава, търси пари, а не друга собственост, посочват брокерите.

„При условие че на този етап пазарът търси справедливата си стойност, не очаквам да има засилване на сделките с размяна на жилища“, казват от Явлена.

„Предполагам, че тези сделки никога няма да бъдат толкова апетитни“, са прогнозите на Имоти Днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още