IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

2009 година ключова за „рестартирането“ на пазара на имоти

Пазарът ще се върне към някои позабравени норми и ще настане „добър сезон за покупка на жилище", смята изп. директор на Colliers за България Атанас Гаров

13:42 | 03.02.09 г.
2009 година ключова за „рестартирането“ на пазара на имоти

„2009 година е ключова в рестартирането на пазара на имоти и това рестартиране е връщане към фундаментите на пазара. Хубавото е, че пазарът ще се върне към едни норми, които бяха позабравени до миналата година“, заяви на пресконференция днес Атанас Гаров, изпълнителен директор на консултантската компания Colliers International България. Според него от гледна точка на потребителите 2009 ще е „добър сезон за покупка на жилище“ заради засиленото предлагане и по-ниските цени.

2008 година ни поднесе един рекорд и един обрат – беше достигнат пик в ръста на цените и после имаше завой, обобщи той развитието на пазара за миналата година.

По-конкретно в жилищния сектор в София през втората половина на 2008 г. се регистрира лек спад на офертните цени в почти всички квартали от между 2% и 8% спрямо първата половина на годината, посочи Гаров. Изключение прави кв. „Изток“, където има 5% ръст. Спад на цените се регистрира и в престижните квартали в столицата. Най-значителен той е в Лозенец - 8% в сравнение с първата половина на 2008 г. Около Докторската градина и в кв. Иван Вазов намалението е 2%.

За цялата 2008 г. движението на цените остава все още в посока нагоре, но от компанията очакват намаляването на цените, започнало в последните месеци, да продължи и през тази година или поне през първата й половина. За 2009 г. се очаква спадът да не надхвърли 10-12% спрямо началото й.

Въпреки понижението средните офертни цени на квадратен метър в столицата остават над 1000 евро, сочат данните на компанията.

На пазара на наеми на жилища в София офертните нива остават стабилни през втората половина на 2008 г. Повечето престижни квартали отбелязват 1% намаление в цените, докато за Иван Вазов то е 3%. Наемите около Докторската градина и Лозенец са се увеличили слабо, съответно достигайки 8 евро/кв.м и 6,8 евро/кв.м. на месец, сочат данни от годишния доклад на компанията.

Заради ограниченото банково кредитиране се наблюдава силно намаляване на търсенето на жилища за покупка през последните няколко месеци на 2008 г. Ако преди началото на кризата самоучастието на кредитополучателя беше около 10-20%, към момента е между 30% и 50%, тоест сега може да се получи максимално банково финансиране около 50-70% от стойността на жилищния имот, добави Гаров.

Общият обем отпуснати жилищни заеми е намалял с 80% на годишна база (ноември 2007 – ноември 2008 г.) на 82 млн. евро, а средният размер на лихвените проценти по жилищни заеми се е увеличил с 1-2 базисни пункта, сочат данни на компанията.

Очаква се предлагането на нови проекти също да намалее в бъдеще, но има инерция при започнатите проекти, които няма как да спрат веднага (завършването на един проект отнема средно около две години), посочи Гаров.

Инвеститорите търсят нови начини да стимулират търсенето, като предлагат например разсрочено плащане до 3 години.

Има опасност някои проекти да останат незавършени заради липсата на финансиране, коментира Гаров в отговор на журналистически въпрос. „Такава опасност винаги е съществувала, просто сега е по-чувствителна“, поясни той. Съветът му към купувачите е да проверяват каква е финансовата стабилност на предприемача.

Определящи за успеха на даден имот на пазара ще бъдат принципно най-важните неща за жилищата - инфраструктура, местоположение, достъп, концепция на проекта, се посочва в доклада. Търсенето на среден и висок клас жилища ще продължи да намалява, тъй като потенциалните купувачи ще имат трудности с достъпа до финансиране. Пазарът ще се движи основно от тези, които имат възможност да плащат в брой, както и от опциите за лизингови схеми и други подобни начини на плащане, предоставени от строители и инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още