IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вещаят още сътресения на пазара на имоти в Европа

За много компании и инвеститори с портфейли от имоти стратегията тази година е да набират или да запазват капиталите си доколкото е възможно

15:44 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Вещаят още сътресения на пазара на имоти в Европа

Пазарът на бизнес имоти в Европа приключи една от най-лошите си години в статистиката за някои региони сред предупреждения, че условията може да се влошат още повече тази година.

От Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) смятат, че Великобритания е едва на половината път от очаквания спад от 50% в цените на имотите от техния пик през лятото на 2007 г., като краят може да се очаква през 2010 г. Той вероятно ще бъде по-лош от спадовете през 90-те и 70-те години, пише Financial Times.

В много случаи британският пазар е предхождал в развитието си много други пазари в миналото, което означава, че още редица европейски държави вероятно ще последват този път.

„Комбинацията от банковата криза, пукането на балона на активите и прогнозите за тежка икономическа рецесия намали цените на всички активи по света“, казва Алекс Джефри от компанията за управление на фондове MGPA.

Възвръщаемостта от бизнес имотите на Острова през 2008 г. се очаква да бъде по-слаба от загубите, отчетени през 90-те години, според статистика на IPD.

В Европа ефектът на спада на пазара е по-незабележим. Инвеститорите в повечето страни отчитат спад в стойността на активите си, въпреки че ограниченият брой сделки затруднява точните оценки на имотите.

Продажбите на имоти по света през последното тримесечие са по-малко от половината от тези през третото тримесечие и едва 16% от обема за същия период на 2007 г., сочат данни на Real Capital Analytics.

Инвестициите в Европа се понижиха с 55% до 110 млрд. евро през 2008 г., според доклад на Jones Lang LaSalle.

Тази година се очаква цените да продължат да падат, въпреки че инвеститорите са на различно мнение кога ще бъде достигнато дъното. Някои смятат, че цените вече достигат своята справедлива стойност във Великобритания, Корея и Австралия предвид големината на ценовите корекции, но много други се въздържат от коментар преди да е ясен мащабът на спада.

Въпреки че цените на бизнес имотите сега са доста по-реалистични в сравнение с техния необосновано висок пик през 2007 г., рискът от ръст в нивата на незаетите площи и свързаното понижение на наемите също е значително по-висок.

С увеличаване на съкращенията в офисите и броя на затворените магазини приходите от имотите ще спаднат, което ще се добави към негативния натиск върху общата доходност, пише изданието.

За много компании и инвеститори с портфейли от имоти стратегията тази година е да набират или да запазват капиталите си, доколкото е възможно.

Анализаторите смятат, че до 2,5 млрд. паунда може да са необходими за сектора на инвестиционните тръстове за имоти във Великобритания, за да избегнат нарушения на споразуменията си с кредиторите в условията на очакване за още ценови спад на пазара на имотни деривати.

Последващи проблеми за собствениците на имоти може да бъдат породени от още отписвания от страна на банките, които допринесоха за бума на пазара на имоти.

Най-голямата сделка на пазара във Великобритания миналата година беше между банката HSBC и Metrovacesa, при която последната върна офис кулата обратно на HSBC, тъй като не бе в състояние да рефинансира дълга си към банката, отпуснат за осъществяването на сделката на върха на пазарния цикъл.

Все още има много капитал на пазара, насочен главно към активи в затруднено положение. Въпреки това никой не е готов да каже, че пазарът вече е достигнал дъното, се казва в коментара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още