IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наплив от оферти застрашава британския пазар на наеми на жилища

Брокери се опасяват, че пазарът е наводнен с имоти, които преди това са били предназначени за продажба

08:42 | 15.12.08 г.
Наплив от оферти застрашава британския пазар на наеми на жилища

Заради неуспеха да осъществяват планирани продажби на жилища във Великобритания собствениците им сега наводняват сектора на наемите с качествени имоти, които често се предлагат при изгодни условия.

Броят на имотите, обявени за отдаване под наем в британския сайт Rightmove.co.uk, който покрива три четвърти от пазара на наеми с посредничество, е нараснал с 60% през изминалата година от 171 хил. до близо 284 хил. Много от брокерите се опасяват, че този неочакван ръст на т. нар. „наемодатели по неволя” носи рискове от дестабилизация на целия пазар на наеми.

От британската асоциация на брокерите по отдаване на жилища под наем (Arla) вече отчетоха спад на наемните нива в престижни централни квартали на Лондон от 8,1% през последното тримесечие и 2,5% за страната като цяло.

Според Ян Потър, оперативен директор на асоциацията, заради увеличаването на хората, които отдават имотите си под наем в очакване на по-добри времена за продажба, на пазара вече има свръхпредлагане. „От всеки тип имоти на пазара излизат повече предложения. Това е особено изразено за най-престижните централни части на Лондон”, казва той, цитиран от Guardian.

Дейвид Адамс, директор жилища в лондонската агенция за имоти Humberts, обяснява, че „новата армия хазяи по принуда” прави нещата много трудни за установените наемодатели. „Има имоти, които са специално реновирани за продажба, имоти с наистина високи спецификации, които сега излизат за отдаване под наем. В сравнение с тях жилищата, които традиционно се отдават под наем, изглеждат някакси амортизирани и е по-трудно да се намерят наематели за тях”, казва той.

По думите му един от най-бързо развиващите се сектори в наемите сега са къщи на места като Бъркшир и Уилтшър, които по принцип се използват от заможни лондончани като втори дом. „Приходите им намаляват, поради каквито и да било причини, и са решили да пуснат имотите си под наем. Това е много сериозна тенденция през изминалите четири седмици”, добавя той.

Майлс Шипсайд, търговски директор на Rightmove, смята, че вероятно ще има допълнителен натиск върху наемите: „Една от големите агенции за имоти ми каза, че 40% от имотите, които не са успели да бъдат продадени, сега излизат на пазара на наеми. Това води до много по-продължителни периоди, през които жилищата на традиционните наемодатели остават празни. На един такъв собственик, който притежава 28 имота, му трябваха близо шест седмици, за да отдаде един от тях, което по принцип би станало почти веднага.”

Има и признаци, че много от наемодателите по неволя не са наясно какво да правят с имотите си. Според агенция Cluttons 15% от клиентите й, които са се опитали да отдадат имот под наем, който преди това не са успели да продадат, сега отново се опитват да му намерят купувач.

Според Майкъл О'Флин, редактор на съдържанието на сайта за наеми и продажби Findaproperty.com, това е показателно за обърканото състояние на ума на тези собственици: „Много от тях, след като намерят наемател, продължават да мислят за имота като за свой дом и се притесняват, че нещо може да се счупи или повреди. Не могат да погледнат трезво на нещата, както умеят професионалните наемодатели”.

Винценцо Рампула от британската асоциация на наемодателите на жилища казва, че собствениците трябва да осъзнаят, че отдаването под наем рядко си струва, ако е краткосрочно. „Когато пускат жилище под наем, трябва да приемат, че може да го правят известно време. Следващата година по това време пазарът може да не е в много по-добро състояние за продажби. Ако изберат да дават под наем, трябва да имат по-дългосрочен подход”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още