IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оттеглянето на инвестиционен капитал от ЦИЕ ще е по-голямо от очакваното

Цените на бизнес имотите в региона не отразяват адекватно пазарните условия, смятат анализатори

09:47 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Оттеглянето на инвестиционен капитал от ЦИЕ ще е по-голямо от очакваното

Въпреки че подразделенията на международните банкови групи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще продължат фокуса си върху региона, финансово затруднените компании майки се очаква да отклонят вниманието си от него, което ще доведе до по-мащабен от очаквания отлив на инвестиционен и кредитен капитал през 2009 и 2010 г. Това сочат резултатите на доклад на консултантската компания DTZ, цитирани от PropertyEU.

Наред с това политическият натиск за гарантиране, че правителствената помощ, отпусната на банките в Западна Европа, е ефективна за съживяването на техните пазари, също ще нанесе удар върху един от опорните фактори, на които се дължеше космическият ръст в Източна Европа през последните години: бързият кредитен ръст във всички сектори на икономиката, сочи проучването.

Икономическите перспективи пред ЦИЕ значително се влошиха през септември и октомври с усилването на ефекта от кредитната криза в Западна Европа. Сътресенията на финансовите пазари подкопаха инвестиционното доверие и накараха финансовите инвеститори да изтеглят капитал от ЦИЕ.

Докато Полша и Чехия устояха на дислокациите, причинени от глобалната кредитна криза, поради сравнително ниската си зависимост от постъпленията от частни чуждестранни капитали, много от другите страни в региона имат значителна експозиция към чуждестранни капитали. Унгария, Румъния и балтийските държави конкретно бяха наказани с оттеглянето на капитал от Западна Европа, казват от DTZ.

С ограниченото финансиране, пред което са изправени международните кредитни институции, западноевропейските банки с подразделения в ЦИЕ ще бъдат подложени на допълнителен натиск от собствените си правителства и данъкоплатци да ограничат или спрат финансирането за ЦИЕ и да се концентрират върху кредитирането на собствените си пазари. В резултат ще се стигне до по-голямо и болезнено оттегляне на капитали за кредитиране от ЦИЕ, смятат от компанията.

“В условия, при които сделките ще изискват по-голямо капиталово участие, ще има продължителен натиск надолу върху цените и обемът на сделките ще се понижи в сравнение със Западна Европа и Великобритания”, казват от DTZ.

Със сегашните цени, които не отразяват адекватно пазарните условия, от DTZ прогнозират, че активността по сделките през 2009 г. ще бъде ограничена в резултат на различна степен на финансов натиск върху продавачите и увеличаваща се поляризация сред пазарите в ЦИЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още