IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предизвикателствата пред пазарите на имоти в света

С „влизането с накуцване“ на сектора на имотите в 2009 г. показателите му остават необещаващи

13:53 | 26.11.08 г.
Предизвикателствата пред пазарите на имоти в света

„Слънцето не грее“ вече за собствениците на имоти в Малага в Испания. Чужденците спряха да купуват, без дори да са видели парцела на имота си, а самите испанци, притеснени от предупрежденията на правителството за рецесия, също се изтеглиха от пазара. Така в Малага останаха непродадени 54 хил. нови жилища, по данни на жилищното министерство на страната. Нещо повече, 93% от ипотеките в Испания са с променлива лихва, което ги обвързва с нарастващия Euribor. През 2003 г. нивото му беше 1,94%, сега е 4,27%.

Подобна е картината и отвъд Океана. Във Флорида цените на имотите регистрираха годишни понижения от 20% в Орландо, 17% в Маями и 20% в Тампа, по данни на американската асоциация на брокерите на имоти (NAR).

С „влизането с накуцване“ на сектора на имотите в 2009 г. подобни показатели за сектора се очаква да останат необещаващи. От Forbes предлагат селекция от „моментни снимки“ на пазарите на имоти по света.

На някои места, като в балтийските държави например, доскорошното свръхзастрояване доведе до омекване на пазара. В Дубай забавянето произтича от притеснения за падащия пазар на петрола, а в Испания и Флорида причините са огромни ипотечни балони.

Засегнати са не само курортни дестинации. От върха си през март тази година цените на имоти във Великобритания са паднали с 13,4%, по данни на Knight Frank. Директорът на жилищния отдел на компанията Лиъм Бейли очаква през 2009 г. „цените на британските жилища да паднат с 30% спрямо пика си, което ще ги върне на нивата от септември 2003 г.“.

Същият процес се наблюдава и в САЩ и Ирландия. Жилищните пазари и в двете страни загубиха по над 10% от стойността си за последните 12 месеца. И в двете цените са паднали до нивата от 2005 г., по данни на щатската компания за данни Zillow.com и на ирландската анализаторска група Economic and Social Research Institute.

Много икономисти вярват, че дъното тепърва предстои да бъда достигнато. Такова те търсят в стойностите от 2003 г., когато е техническата точка, в която започна бумът на цените из цял свят.

Но и това не е сигурно.

„Проблемът с техническия подход при търсенето на дъно на жилищния пазар е, че пренебрегва реалността, свързана с търсенето и предлагането. Техническото дъно от 2003 г. пренебрегва факта, че съставът на жилищния пазара коренно се промени“, обяснява Антъни Сандърс, професор по финанси в държавния университет в Аризона.

На пазарите, които не са залети от новопостроен жилищен инвентар, има най-различни макроикономически притеснения. Кредитната криза, в комбинация с падащата цена на петрола, замрази 60% от строителните проекти в Персийския залив, по данни на Sakana Holistic Housing Solutions, кредитор от Бахрейн.

Ето и „снимките“ на Forbes:

Калифорния
Напоследък щатът се превръща в гореща точка за сделки с жилища. По данни на Radar Logic Сакраменто, Сан Диего, Лос Анджелис и Сан Франциско са начело в страната по ръст на броя сделки с имоти, като в Сакраменто продажбите са нараснали със 75% спрямо миналата година. Трябва да се има предвид обаче, че голяма част от тези сделки са с имоти, отнети заради просрочване на ипотеките, или са реализирани от продавачи в затруднено финансово положение, които може да продадат и на загуба. Цените в Сакраменто са паднали с 33% спрямо миналата година, по данни на Radar Logic.

Великобритания
Лондон, най-големият британски пазар, страда от същите несгоди като Ню Йорк. Поради причината, че цените на жилищата и на двата пазара като цяло се счита за устойчиви на спад, цените нараства в добри времена. В условия на рецесия падат. Продажбите в Лондон отслабват сериозно през изминалата година, а цените се понижават с 13% от март.

Континентална Европа
Всички погледи са насочени към Испания и неизбежната ценова корекция. По данни на жилищното министерство в страната цените са нараснали с 250% от 1997 до 2005, докато населението постоянно е намалявало. Причината за ръста са чуждите инвеститори и спекуланти, които са купували по много имоти.
В Германия и Франция цените не са нараствали с такива бързи темпове и не се наблюдава значителна корекция. И двете страни обаче са уязвими от спад на пазарите заради растящата безработица.

Източна Европа
Развиващите се пазари на имоти се възползваха от високия си икономически ръст през 2007, като за пример са посочени Словакия и България. По данни на Knight Frank жилищните пазари в двете страни са нараснали с 32% и 31% съответно през изминалата година. Икономическият ръст обаче се забавя, което несъмнено ще повлияе на цените на жилищата. В Латвия цените се повишиха с над 20% през 2007, но тази година паднаха с 24%, посочва изданието.

Южна Америка
Покупките на ваканционни имоти от типа „втори дом“ бяха двигателите на доскорошния ръст в развиващите се икономики на Аржентина и Бразилия. След години ръст на стоковите пазари обаче бразилската икономика рязко падна заради понижението на износа. Купувачите на имоти, подплашени от глобалното икономическо забавяне, вече избягаха, смятат от агенции за луксозни имоти като Judice & Araujo в Рио де Жанейро.

Африка
Според Knight Frank цените, особено в Йоханесбург и Кейптаун в ЮАР, са се увеличили с 3,8% през изминалата година. Има обаче редица проблеми. По данни на базираното в ЮАР бюро за икономически проучвания, основната инфлация е близо 10%, което означава, че в реално изражение цените на имотите не струват толкова много. За да се пребори с инфлацията, централната банка на страната увеличи лихвения процент шест пъти от юни, което ограничава наличността на кредити.

Източната част на САЩ
Цените в големите градове по източното крайбрежие отчитат спад. По данни на националната асоциация на брокерите на имоти (NAR) цените в Бостън са се понижили с 10% на годишна база. Броят на сделките в Ню Йорк е намалял с 19%, по данни на Radar Logic. Малко по-различна е историята в по-малките градове като Бъфало, Ню Йорк, и Олбъни, Ню Йорк, където цените са се увеличили за година с 3% и 0,5% съответно.

Австралия
Въпреки че пазарите на имоти в Австралия не страдат от свръхразрастване, цените в Сидни са паднали с 3% тази година, сочат данни на Australia Property Monitors. Основното предизвикателство пред страната е дали евентуално забавяне на глобалното потребление ще се отрази негативно върху експортно-ориентираната икономика. В сравнение с международните стандарти лихвите в Австралия остават високи (5,25%), въпреки че правителството дава сигнали, че е възможно намаление.

Китай и Япония
Япония е известна с неспособността си да поддържа потребителските разходи. В десетилетието след краха на пазара на имоти през 80-те години на миналия век лихвата беше 0% и въпреки това не стимулира разходите. Към момента централната банка намали лихвения процент на 0,3%, за да подкрепи кредитните пазари. Досега обаче това не е оказало съживителен ефект върху пазара на имоти в страната, където цените падат с 0,7% на годишна база. Хонконг вече е в рецесия, което е лош сигнал за пазара на имоти следващата година. Като цяло ръстът на цените в Китай е 9%, сочат данните на Knight Frank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още