IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Качествените търговски имоти са „добра защитна инвестиция“ в кризата

Обемът на сделките с търговски имоти е бил 24,3 млрд. евро, или 24% от общата стойност на транзакциите с бизнес имоти за първите девет месеца

11:08 | 20.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Качествените търговски имоти са „добра защитна инвестиция“ в кризата

Модерните търговски обекти, и по-специално търговските центрове, са добра защитна инвестиция в условията на глобален икономически спад, сочи анализ на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Компанията очаква сделките с такива имоти да представляват интерес за инвеститорите и през следващите месеци.

„Където на пазара имаше качествени търговски центрове тази година, инвеститорите показаха, че са все още готови да инвестират, знаейки, че няма да имат възможност да придобият тези атрактивни активи по време на по-силен пазар“, казва Джон Уелхам, директор Европейски търговски инвестиции в компанията.

Според него има достатъчно основание да се смята, че качествените търговски обекти ще се представят по-добре в сравнение с друг тип имоти при тези пазарни условия.

Според CBRE търговските имоти в Европа продължават да привличат вниманието на инвеститорите поради редица фактори, сред които ограниченото предлагане, разнообразният микс от наематели, ниските нива на незаети площи и сигурния доход.

През третото тримесечие сделките с този вид имоти на континента са били на стойност 6,2 млрд. евро. Най-атрактивни пазари са били Германия, Великобритания и скандинавските страни, които са представлявали 70% от сключените сделки през периода.

За първите девет месеца обемът на сделките с търговски имоти е бил 24,3 млрд. евро, или 24% от общата стойност на транзакциите с бизнес имоти.

Почти една четвърт от пазарите в Европа са отчели увеличен обем на сделките в сравнение със същия период на 2007 г.

„Въпреки че има голяма поляризация между първокласния и второкласния сегмент на инвестиционния пазар на търговски имоти, качествените имоти определено демонстрират, че подходящият актив на подходящата локация все още се счита за сигурна инвестиция“, казва Уелхам.

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа е регистрирал спад от 51% на годишна база за първите три тримесечия на годината, като се е понижил до 92,9 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още