IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Основополагане на законодателството в областта на имотите в ЦИЕ

Въпреки че членството в ЕС е спомогнало за подобряване в областта на законите за инвестиции в имоти в региона, все още има много какво да се желае

14:28 | 12.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Основополагане на законодателството в областта на имотите в ЦИЕ

Когато македонското правителство обяви либерализацията на законодателството за имотите за граждани на ЕС и страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), то се ангажира с процес, който се развива на територията на цяла Централна и Източна Европа (ЦИЕ), пише PropertyEU.

Законодателната рамка, третираща пазарите на имоти в региона, е в процес на формиране. Към нивото на сложност се прибавя и разнообразието в различните страни и фактът, че някои са на по-късен етап от развитие в сравнение с други.

„Всъщност няма такова нещо като законодателство за имотите в ЦИЕ“, коментира Ту Нга Хасковкова от базираната в Прага правна кантора Braun Haskovcova. „Законодателството за имотите е до голяма степен регионален въпрос. Това е единствената област.., в която няма опити за хармонизация в ЕС“.

Въпреки това, по думите й членството в ЕС е допринесло много за подобряване на законодателството в Чехия. „За хората, идващи от Запада, стана много по-лесно да купуват имоти без много бюрокрация“.

Резултатът е, че някои от законовите проблеми, които обгръщаха имотите в началото на развитието на пазара, бяха заместени от акцент върху финансирането и данъчното облагане.

Хасковкова определя тенденциите като „стабилно подобряване“, но добавя, че все още има много път да се извърви. Тя дава пример със законодателни промени от 2007 г., които позволяват учредяването на фондове за имоти в Чехия, както и промени, които правят по-привлекателно базирането на холдингови компании в страната.

„Типична ситуация е инвеститори, които търсят портфолио от имоти за придобиване в страната, но използват чуждестранна компания и не биха базирали операциите си тук. Това може да се промени, но зависи колко конкурентно ще бъде чешкото правителство по отношение на данъчни стимули и улеснени процедури“, казва тя.

Разширението на пазарите на имоти в региона кара и правните компании да последват процеса. Сред дългия списък с международни строителни предприемачи, инвеститори и консултантски компании в Румъния за имоти има и редица известни правни компании, които се надяват да намерят своето място в условията на увеличения бизнес в новите страни членки на ЕС, сочи изданието.

След като отвори офис в Букурещ през 2000 г. компанията Linklaters е работила по редица сделки в страната. Сред тях са и такива с испанския строителен предприемач Gran Via, който тя е консултирала за закупуването на строителни терени за два жилищни проекта в Букурещ, както и австрийската Adama, с която е работила по нейното евентуално IPO.

Украйна изглежда е следващата дестинация за международните правни кантори. В края на 2007 г. германската правна фирма Norr Stiefenhofer Lutz отвори офис в Киев, следвайки своите клиенти, които се разширяват на украинския пазар. След Русия, Украйна е най-големият търговски партньор на Германия в региона, пише изданието.

В Македония, както и в Украйна, правителството все още обсъжда варианти относно политиката си спрямо чуждестранните инвестиции в имоти. Обявявайки новите законодателни промени премиерът Зоран Ставревски призна, че старите разпоредби са били ограничаващи за повечето чужди инвестиции в имоти. Въпреки че новите не позволяват покупката на земеделска земя, те допускат покупката на строителни терени, както и бизнес имоти и жилища.

В доклад на Световната банка за условията на бизнес по света се отбелязва, че Македония е отчела прогрес в областта на имотния регистър и процедурата по издаване на разрешителни за строеж.

Според Хасковкова много от нейните западни клиенти смятат условията за бизнес в Централна Европа за изключително либерални и конкурентни в сравнение с тези в собствените им страни. Въпреки това тя вижда ясно предимствата на нивото на развитост на западната законодателна система: „Те са по-добри заради стабилността на тяхното законодателство. Няма внезапни промени, които да изненадват инвеститорите. В Централна Европа законите продължават да се променят, защото ние все още трябва да намерим оптимален модел за финансиране и данъчно облагане“, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още