IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българинът може да си позволи с 9,4% по-евтино жилище спрямо преди година

Намалелите възможности са ефект от спада на нетните доходи и повишението на лихвите

08:36 | 17.10.08 г.
Българинът може да си позволи с 9,4% по-евтино жилище спрямо преди година

Поради повишените разходи за лихви и нетното намаление на доходите българското домакинство може да си позволи с 9,4% по-евтино жилище през август 2008 г. спрямо август 2007 г., ако тегли кредит в лева, и с 4,7% по-евтино жилище, ако тегли кредит в евро. Данните са от разработвания от Investor.bg Индекс на възможностите на домакинствата за покупка на недвижим имот.

Въпреки 12,7% ръст на доходите до 731,30 лв. на домакинство за август 2008 г. спрямо година по-рано, поради увеличението на разходите с 14%, нетният ръст на доходите е отрицателен в размер на 1,3%. На практика през август 2008 г. домакинствата са можели да спестяват по 12,52 лв. на месец, а през август 2007 г. по 18,38 лв., или спад с 32% на годишна база.

Средните лихви по жилищните кредити в лева през август нарастват с 1,18 процентни пункта на годишна база до 9,53%, показва статистиката на Българска народна банка. Кредитните калкулатори показват, че при 20-годишен жилищен кредит увеличението на лихвата в лв. с 1,18% означава, че можете да си позволите с 8,1% по-евтино жилище. Лихвите в евро нарастват с 0,46 процентни пункта до 7,94%, тоест можете да си позволите с 3,4% по-евтино жилище.

Например ако вноската ви по кредит, изтеглен в лева, е 700 лв. на месец сега, ще можете да си позволите жилище за 75 хил. лв., спрямо 81,5 хил. лв. преди година, което е с 8,1% по-евтино. С вноска от 700 лв. на месец по кредит, теглен в евро, ще можете да си позволите жилище за 84 хил. лв. сега, спрямо жилище за 87 хил. лв. преди година, или по-евтино с 3,4%. Изчисленията са при допускане, че кредитите са с еднакъв срок.

Поради нетния спад на доходите от 1,3% на годишна база крайната сметка показва, че домакинствата могат да си позволят с 9,4% по-евтини жилища при кредити в лв. и с 4,7% по-евтини жилища при кредит в евро.

За юли 2008 г. преобладаващата част от жилищните кредити за домакинствата се отпускат в лева, или 57%, което ги прави по-масовите кредити, спрямо 43% дял на кредитите в евро, поради което в заглавието е дадена промяната на покупателната способност при кредити в лв.

Намалената покупателна способност на населението, предвид по-високите лихви по кредитите, се очаква да окаже охлаждащ ефект на пазара на недвижими имоти в страната. 

Още по темата за недвижимите имоти – на предстоящата среща на Клуб Investor.bg, на която лекторите ще търсят заедно с членовете и гостите на клуба отговори на въпроси като:

- Има ли смисъл да се инвестира в недвижима собственост при сегашните условия на повишаване на лихвените нива и очаквания за забавяне на растежа или спад в цените на някои сегменти?
- Застрашен ли е българският пазар от външните сътресения, какво можем да очакваме от бъдещето?
- Какво е реалното положение на пазара на имоти по време на криза?
- Какво да имаме предвид при покупка на имот?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още