IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в имоти на основните пазари в ЦИЕ са намалели с 32%

Делът на по-крупните сделки обаче се е увеличил през първото полугодие

16:44 | 14.10.08 г.
Инвестициите в имоти на основните пазари в ЦИЕ са намалели с 32%

Директните инвестиции в имоти на основните пазари* в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са се понижили с 32% през първата половина на 2008 г. спрямо същия период миналата година, сочи доклад на консултантската компания DTZ, цитиран от PropertyEU.

През първото полугодие са били реализирани сделки с имоти на обща стойност 4,6 млрд. евро, като германските фондове от отворен тип формират 39% от инвестиционната активност за разлика от 16% за 2007 г.

Делът на по-крупните сделки на стойност над 100 млн. евро се е увеличил през този период от 52% до 56%, като по-голямата част от тези сделки са се осъществили на територията на Русия и Румъния.

Според компанията несигурните изгледи за финансовите пазари и световната икономика ще имат сериозен отзвук на инвестиционния пазар в ЦИЕ следващата година. Строителните компании със значителни строителни проекти и висока степен на задлъжнялост се очаква да са по-уязвими от кредитната криза и може да бъдат принудени да отменят проекти или да наберат средства чрез принудителни продажби на активи.

Пазарът на наеми, който във Великобритания и САЩ е бил най-сериозно засегнат от финансовата криза, остава изключително гъвкав в рамките на региона, казват от компанията. Търсенето във всички сектори на пазара на бизнес площи е силно, наемните нива се покачват в най-голяма степен в Москва, Киев и Варшава, а нивото на незаетост се понижава.

Ограничената наличност на кредити обаче вероятно ще поохлади строителната активност на много от пазарите, което може да доведе до допълнително покачване на наемите на топ площите и да постави акцент върху по-високото качество, прогнозират анализаторите.

Инвеститорите все повече се фокусират върху фундамента на пазара на имоти и избягват вторичните активи с по-висока рискова премия.

*Анализът включва данни за Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Русия и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още