IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's: Жилищната криза в САЩ може да не стигне дъното преди 2010

Възможно е още компании от сектора на жилищното строителство в Щатите да фалират, преди пазарът да се възстанови

13:23 | 01.10.08 г.
Moody's: Жилищната криза в САЩ може да не стигне дъното преди 2010

Кризата на пазара на жилища в САЩ може да не стигне до дъното си преди 2010 г. Това е по-късно от първоначалните очаквания, като е възможно още компании от сектора на жилищното строителство да фалират, преди пазарът да се възстанови, пише в доклад на Moody's Investors Service, цитиран от Ройтерс.

Резките промени на финансовите пазари затрудняват кредитирането както на строителните компании, така и на потребителите, повишават риска от още загуби на работни места и просрочване на ипотеки, смятат анализаторите в Moody's.

„Кризата в американската финансова система доказва, че проблемите на жилищния пазар и в икономиката като цяло вероятно ще се влошат още, преди да се подобрят“, пише в доклада.

Въпреки че е възможно някои показатели за жилищния сектор да стигнат дъната си около края на тази година, „не очакваме общият жилищен пазар да покаже значително подобрение поне до 2010 г.“, казват от Moody's.

Предишната прогноза на агенцията за кредитен рейтинг беше, че жилищният пазар ще стигне дъното около средата на 2009 г.

Точният момент на поврата донякъде би могъл да зависи от решението за спасителния план на стойност 700 млрд. долара, който чака одобрението си в Конгреса, смятат от Moody's.

Според анализаторите компаниите от сектора на жилищното строителство ще трябва да намалят стойността на земята, която притежават и да изплатят кредитите си. „Без тези стъпки, или въпреки тях, някои строителни компании може и да не оцелеят“, посочват от Moody's.

От март 2006 г. до март 2008 г. американските компании за жилищно строителство са намалили стойността на земята, опциите и съвместните си дружества с 25,5 млрд. долара, сочат данни на агенцията.

На фона на поевтиняването на земята, парцелите остават неизползвани и се натрупват загуби, заради които все повече строители на жилища вероятно няма да могат да спазят условията на договорите си за кредит през следващата година, прогнозират от Moody's.

Някои от тях са променяли кредитните си споразумения си по три или четири пъти, а банките ще заемат все по-твърда позиция заради притеснения за собствения си баланс, посочват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още