IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на офис площи в Европа се обръща в полза на наемателите

В ЦИЕ е възможен спад в търсенето, ако аутсорсингът намалее заради повишаващите се заплати и променливите валутни курсове

11:50 | 25.09.08 г.
Пазарът на офис площи в Европа се обръща в полза на наемателите

Цикличността на пазара на бизнес имоти се обръща в полза на наемателите на офис площи в Европа, Близкия Изток и Африка, но много от тях все по-често възприемат стратегия на изчакване, сочи доклад за наемните условия в тези райони през третото тримесечие, изготвен от Jones Lang LaSalle.

На някои пазари дори се регистрира спад в наемите. Сред тях са лондонското Сити и Уест Енд, Брюксел, Цюрих и Алмати, Казахстан. Наемите на топ площите в най-скъпия район, Уест Енд, са се понижили с 4,3% през второто тримесечие, а в Ситито с още 1,6%, след като през първото тримесечие отбелязват спад от почти 4%. В Брюксел наемите са се понижили с 3,4%, а в Алмати с 2,2%.

Наемите на други пазари като Барселона, Казабланка, Дъблин, Мадрид и Рига почти достигат своя връх. Това ще окуражи наемателите там да продължат да изчакват.

„Въпреки че площите клас А остават дефицитни, делът на незаетост в региона се покачва“, казва Том Байн-Жардин от Jones Lang LaSalle.

"В същото време темпът на покачване в наемите в региона постоянно се забавя, като наемите на някои пазари дори обръщат посоката си на движение. Това се случва в момент, когато доверието на наемателите рязко се понижава и готовността им да наемат нови площи също е намаляла. Има известни възможности на някои от пазарите, но в случай, че не са притиснати да предприемат промени, наемателите са и ще бъдат все по-предпазливи. Конкуренцията за площите и обемът на сключените сделки в региона през последните три месеца са останали стабилни, но не и впечатляващи“, обяснява той.

От 50-те пазара, включени в изследването, 31 се очаква да регистрират спад или да останат без изменение на наемите до втората половина на 2009 г. спрямо настоящия момент. Около 62% от западноевропейските пазари се очаква да се обърнат в полза на наемателите през този период. Същите са прогнозите за 66% от пазарите в Централна и Източна Европа. В района на Близкия Изток и Африка 55% от пазарите ще регистрират същите изменения.

Анализатори от 12 от общо 29 западноевропейски пазари, включени в проучването посочват изгледи за спад на пазара по отношение на конкуренцията за площи през следващата година. На 16 други пазара от тях се очаква положението да остане непроменено. Само на един от западноевропейските пазари, Люксембург, се прогнозира потенциално покачване в конкуренцията между наематели до средата на 2009 г.

„Забелязва се ясна промяна на същността и фундамента на наемната активност в региона. По-голяма част от наемната активност на пазарите в Западна Европа се упражнява от съществуващи или местни наематели“, казва Лий Елиът от същата компания.

Местните наематели често се възползват от прекъсване или изтичане на договора за наем, за да се преместят в по-съвременни офиси или на други пазари. „Подобни практики ще са основна характеристика на наемните пазари през останалата част на годината и през 2009 г.“, казва Елиът.

В Централна и Източна Европа търсенето изглежда гъвкаво, но тези пазари, движени от компании за аутсорсинг услуги, може да бъдат засегнати от спад в търсенето, ако заплатите и променливостта на валутните курсове продължат да влияят на ефективното разпределение на разходите. Пазарите от Близкия Изток и Африка също ще покаже гъвкавост в случай, че енергийният сектор запази силните си позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още