IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредитната криза застига пазара на имоти в Румъния и Русия

В Русия банките отказват кредитиране и строителни компании замразяват проекти, а в Румъния сделките са в застой

10:04 | 24.09.08 г.
Кредитната криза застига пазара на имоти в Румъния и Русия

Доскоро изживяващ бум, руският пазар на недвижими имоти е започнал да усеща влиянието на световната финансова криза. Не без отражение остава тя и на пазара в Румъния. Докато в Русия настроенията са по-скоро тревожни, някои от анализаторите в Румъния смятат, че кризата помага на пазара да се развие и да се адаптира към подобни, в други случаи, естествени флуктуации.

В Русия банките спират да отпускат кредити, което принуждава строителните предприемачи да отложат новите си проекти и да се откажат от намерението за листване на местни или чуждестранни пазари, пише Wall Street Journal.

Строителните предприемачи и анализатори очакват засилена консолидация през идните месеци в съчетание със спад в цените от доскорошните върхове. Цените на недвижимите имоти в Москва се покачиха с близо 30% тази година, като средната цена за жилище е достигнала почти 5 170 долара на кв. м след троен ръст през последните три години.

От руската строителна компания Mirax Group заявяват, че са отменили реализирането на нови инвестиционни проекти на стойност 4 млрд. долара и вместо това ще се фокусират върху съществуващите проекти. Освен това компанията е отложила планове си за листване и изчаква по-малките конкурентни компании да изпаднат в затруднение, за да ги придобие на ниска цена.

Стойността на акциите на строителните компании се е понижила на фона на ограничено кредитиране. „През последните два месеца, цените на акциите им бавно загиваха“, коментира Алексей Язъков от финансовата къща Renaissance Capital. „През последните две седмици те бяха погребани.“

Друга жертва е строителната компания OAO Sistema-Hals. Компанията се опитва да продаде около една четвърт от портфолиото си от недвижими имоти, за да си изплати дълговете на стойност 1,2 млрд. долара.

За строителите от среден калибър кредитната криза също се оказва заплаха. От компанията Esta Construction Co., която строи молове на територията на страната признават, че наистина са притеснени от влиянието на кризата. Три от общо пет договора на компанията за изграждане на търговски центрове са под въпрос, защото купувачите искат да се откажат от сделката.

Дори и проекти, подкрепени от властите, вероятно ще бъдат засегнати. Инфраструктурният проект на стойност 4 млрд. долара, чиято цел е да подготви курорта Сочи за Зимните олимпийски игри през 2014 г., може да претърпи известни съкращения в мащабите.

Руският финансов министър Алексей Кудрин е заявил, че правителството ще инжектира 2,36 млрд. долара в държавна агенция, която ще ги разпредели между банките, които отпускат кредити на строителни фирми. Тези средства са част от по-мащабен план за спасяване на руската финансова система.

Строителните предприемачи очакват умерена корекция в цените, а не внезапен срив. Търсенето продължава да превишава значително предлагането, казват те, а ипотечният пазар в Русия е все още в най-ранен етап на развитие.

Кредитна криза проехтява и на пазара на имоти в Румъния, където обаче становищата за нейното влияние са противоречиви, сочи анализ на сайта NewsIn.

„Инвеститорите не се страхуват. Бизнесмените не може да се страхуват или да са прекалено доволни. Те просто трябва да продължат да се отнасят професионално, каквото и да се случва“, казва Андрей Апетрей, генерален директор на Quantum Management & Consulting.

Според него пазарът на недвижими имоти в Румъния през последния месец е бил съвсем нормален. „Всеки пазар непрекъснато се променя, търсенето и предлагането никога не са едни и същи. Това, през което преминаваме само по себе си не е криза, а начало на процес на узряване. Пазарът не може просто да пропадне, той само се забавя или възстановява.“

Анализатори от Coldwell Banker Affiliates of Romania не смятат, че ефектите от кризата засягат румънския пазар на имоти. „Няма последствия за румънския пазар, тъй като той е абсолютно независим“, коментират анализаторите.

На същата позиция са и някои брокери на недвижими имоти. Според тях пазарът и съответно жилищните цени са били повлияни повече от слухове, отколкото от това, което реално се случва в Испания, Великобритания и САЩ. Щом купувачите престанат да очакват нещо да се случи, сделките отново ще се активизират, казват те.

Въпреки оптимистичните настроения строителните предприемачи не могат да отрекат, че срещат затруднения като поскъпване на суровините и трудно набавяне на заемни средства. Все пак румънският пазар е много по-малко засегнат от други пазари от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), казват от австрийската строителна компания Immoeast, която съобщи, че ще замрази някои от румънските си проекти.

За същото замразяване на пазара споменават от Cushman & Wakefield. „Както румънските инвеститори, така и румънските банки заемат от чуждестранни банки. Когато са под заплаха, те пренасочват инвестициите си към придобиване на своите собствени акции, за да избегнат „враждебни“ поглъщания. Следователно те не отпускат кредити на външни заематели.“ Според тях цели портфолиа ще бъдат продадени от инвестиционни компании и дори банките ще търсят ликвидност.

По-оптимистично настроените обаче казват, че международната финансова криза за кратко ще се усети в Румъния основно върху големите кредити.

Според анализаторите спадът в сделките с недвижими имоти е напълно основателен и се дължи на два фактора. Първо, инвеститорите вече не купуват десетки апартаменти, които да препродават, тъй като печалбите от този вид сделки не са толкова големи, колкото преди. „В Румъния вече не можеш да получиш 200-300 процента печалба. Спекулациите със земя или препродажбата на апартаменти ще донесат най-много 40% печалба“, казват от Quantum Management & Consulting. На второ място, лятото е слаб сезон за продажбите на недвижими имоти и несигурните купувачи са изтълкували големия брой отменени сделки като потвърждение на слуховете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още