IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват инвеститорите да бъдат по-предпазливи към новите пазари на имоти

Главният въпрос е дали новите пазари, вкл. Русия, са достатъчно ликвидни, коментират експерти

13:36 | 19.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват инвеститорите да бъдат по-предпазливи към новите пазари на имоти

Предвид скорошните политически сътресения в Грузия и ниската ликвидност на новите пазари на имоти се очаква инвеститорите да бъдат по-предпазливи къде да инвестират. Това е мнението на Кристиян Улбрик, който оглавява германския офис на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL) и от 2009 г. ще стане директор на компанията за Европа, Близкия Изток и Африка.

„Винаги съм се учудвал от това колко много пари се наливат на някои развиващи се пазари, където ликвидността е много ограничена“, казва той. „Каквото и предимство да имат те от гледна точка на доходност, то се заличава от ликвидността на големите, основни пазари.“

По думите му главният въпрос, който инвеститорите трябва да си зададат, е дали новите пазари, включително Русия, са достатъчно ликвидни, за да могат инвеститорите да излязат от тях достатъчно бързо, ако искат.

Улбрик казва, че при началните признаци за задаващите се проблеми на пазара на имоти, той не е очаквал кризата да продължи толкова дълго. Според него и 2009 г. ще донесе много предизвикателства за пазара и едва ли ще има някакво подобрение през следващите 9-12 месеца.

Въпреки че в момента на инвестиционния пазар няма вълна от активи в затруднено положение за продажба (distressed property), той смята, че техният брой ще се увеличи, като това важи за всички видове имоти.

„Мисля, че ще има по-малко такива порфолиа отколкото някои се надяват. Мисля, че ще бъдем свидетели на такива портфолиа, които ще излязат на пазара в Германия от инвеститори, купили прекалено късно и финансирали ги прекалено агресивно“, коментира той.

Според него в момента пазарите във Великобритания и Германия, както и някои други от установените пазари в Европа, предлагат много добри инвестиционни възможности, но главният въпрос е как може да се осигури приемливо финансиране, без инвеститорът да трябва да налива много собствен капитал.

„В средносрочен план аз съм много оптимистичен за Турция“, добавя той. „Тя се развива много добре и когато, в крайна сметка, стане член на Европейския съюз, това ще я направи още по-атрактивна за инвеститорите.“

Улбрик смята, че в близко бъдеще доходността на пазара на имоти в Европа ще продължи да се увеличава, въпреки че това ще става с различни темпове на различните пазари.

„В някои държави, по-специално Великобритания, бяхме свидетели на по-рязко увеличение в сравнение с други. Пазари като Великобритания вероятно ще бъдат първите, които ще се стабилизират.“

Той смята, че доходността във Великобритания ще се стабилизира преди тази в Германия, където увеличението е било по-бавно.

„Лондон сега започва да изглежда атрактивен за германските фондове от отворен тип, защото цените се понижиха и това ще помогне за стабилизиране на пазара“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още