IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Идва втора вълна от масови загуби за банките в Европа и САЩ?

Финансовите институции ще имат още по-малко възможности за привличане на свеж капитал, смятат от Standard and Poor's

11:56 | 19.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Идва втора вълна от масови загуби за банките в Европа и САЩ?

Банките в Европа и САЩ ще преживеят втора вълна от масови загуби от кредитната криза през следващите няколко месеца, някои от тях може да стигнат до положение да се борят за оцеляване с ограничения достъп до допълнително финансиране, сочи доклад на кредитната агенция Standard and Poor's, цитиран от Guardian.

След шест месеца в търсене на начини за осигуряване на необходимото им финансиране банките ще бъдат принудени да обявят загуби в размер на милиарди британски лири от отписване на активи, след като икономическата перспектива за западните икономики се влоши още повече. По-специално от агенцията очакват задълбочаване на спада на американския жилищен пазар, който провокира кредитната криза миналото лято.

Цената на жилищата в някои щати се е понижила с до 50%, като ефектът се е пренесъл на пазарите по цял свят. Жилищата във Великобритания се поевтинели с между 10 и 12%, като през следващата година се очакват и още спадове.

В доклада се казва, че очакваните 250 млрд. долара загуби от кредитната криза, прогнозирани в началото на година, сега са били повишени на 378 млрд. долара, като може да бъдат повишени и до 500 млрд. долара с продължаващия спад в цените на жилищата в САЩ.

Скорошният крах на Lehman Brothers е утежнил още повече ситуацията, тъй като банката бе един от главните играчи, които купуваха проблемни ипотеки, които в някои случаи, са загубили над 80% от стойността си. Наред с това Lehman притежаваше имоти на стойност 33 млрд. долара, чиято принудителна продажба може да засегне още повече пазара на имоти.

Въпреки че държавни фондове от страни като Кувейт и Китай са успели да изиграят животоспасяваща роля за банки като Barclays и Citigroup с големи капиталови инжекции, докладът казва, че те не са склонни да инвестират още, докато сътресенията на западните фондови пазари не отминат. Южнокорейски държавен фонд се оттегли в последния момент от сделка за спасяването на Lehman, което доведе до нейния край.

Без достъп до допълнителни капитали за да компенсират загубите от пазара на имоти в САЩ и с растящи загуби от спада в цените на жилищата във Великобритания, банките може да се окажат двойно притиснати от финансовите затруднения.

„Финансовата индустрия привлече огромен обем от капитали миналата година, за да компенсира загубите“, се казва в доклада. „Сегашните пазарни условия обаче са по-неблагоприятни и финансовите институции ги чака следващата вълна от отписвания с още по-малко възможности за привличане на свеж капитал.“

„Втората половина на 2008 г. може да се окаже най-трудният тест за съсипания глобален финансов сектор“, коментират от компанията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още