IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Високите офис сгради в близост една до друга носят икономически ползи

Проучване показва, че удвояване на гъстотата на служители в даден район може да доведе до 12,5% увеличение на производителността на служител

13:40 | 09.09.08 г.
Високите офис сгради в близост една до друга носят икономически ползи

Високите офис сгради, разположени в близост една до друга, предлагат икономически ползи, тъй като повишават продуктивността на служителите, сочи доклад на компанията за пазарни проучвания Colin Buchanan.

Проучването установява, че могат да бъдат постигнати редица ползи чрез моделиране на ефектите от високата концентрация на офис сградите. Те включват по-ефективна работа на служителите, предаване на ноу-хау между отделните компании, повишена бизнес специализация и икономии от мащаба.

Проучването показва, че удвояване на гъстотата на служители в даден район може да доведе до 12,5% увеличение на производителността на служител в този район. За сектора на услугите това увеличение е 22%.

Проучването стига до извода, че ако бъдат преместени 80 хил. работни места в Лондон в по-достъпни сгради, разположени в близост една до друга, това ще увеличи общата продуктивност на служителите с 206 млн. паунда годишно, или с над 2 500 паунда на служител.

Проучването отбелязва, че тези ползи ще се определят в зависимост от разположението и могат да бъдат реално постигнати единствено когато са в близост до съществуващи транспортни възли с капацитет за разширяване, където гъстотата на застрояването вече е висока и има малко свободни терени. Това на практика означава да се строи в посока нагоре, се казва в проучването.

Гъстотата на заетите във Великобритания не е особено висока. В Лондон на квадратна миля се падат 250 хил. служители в сравнение с 600 хил. в Манхатън.

Икономическата зона с най-голяма гъстота на бизнес площите в Лондон се смята, че е с около 38% по-продуктивна (по отношение на брутна добавена стойност на служител) от средната стойност за страната.

Наред с това високото строителство оказва положителен ефект върху околната среда, тъй като сградите заемат по-малко земя, а служителите могат да се възползват по-добре от градския транспорт, коментират специалисти.

От друга страна обаче, от ЮНЕСКО казват, че има вероятност редица забележителности и исторически паметници в Лондон да бъдат прибавени към списъка със застрашени места заради планираното строителството на високи сгради в близост до тях.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още