IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Последната крепост на жилищния пазар в САЩ вече се пропуква

Повишена наличност на площи и понижаването на цените сигнализират забавяне на доскоро непоклатимия пазар на имоти в Манхатън

16:18 | 05.09.08 г.
Последната крепост на жилищния пазар в САЩ вече се пропуква

С изострянето на жилищната криза в САЩ, пазарът на недвижими имоти в Манхатън изглеждаше имунизиран. Вместо да последват пониженията в останалите части на страна, цените там продължиха да скачат. Все повече са обаче признаците, че последият силен пазар започва да отслабва, пише Financial Times.

Ню Йорк, градът който беше смятан за неразушимия фундамент на пазара на луксозни имоти в страната, отбеляза спад от 38% в продажбите на имоти до най-ниската стойност от пет години насам.

„За разлика от преди купувачите не смятат, че имотът, които искат да купят днес ще струва повече в бъдеще“, казва Памела Лийбман от компанията за недвижими имоти Corcoran Group.

Основната причина за това е кредитната криза. Много от служителите в града се страхуват за премиите си, които се очаква да се понижат с 21% тази година, според прогнози на щата Ню Йорк. Финансовата индустрия, която е отчела загуби от повече от 40 млрд. долара през миналата година, е освободила десетки хиляди служители, ограничавайки работната ръка в сектора на недвижимите имоти.

Забавянето в останалата част на страната започва да се проявява и в Манхатън. Икономическият ръст се забавя, а потреблението намалява. Ипотечният пазар в метрополиса обаче не достига поставените от Федералния резерв съкращения в лихвения процент, което довежда до увеличаване на наличността от имоти за продажба.

През второто тримесечие е имало предлагане на 6 869 апартамента за продажба в Манхатън, което е с 11% повече от първото и с 31% повече от второто тримесечие минaлата година.

Друг обезпокояващ момент е, че жилищата се застояват на пазара за по-дълго. От април до края на юни имотите, обявени за продажба, се задържат средно 135 дни, което е с близо три седмици повече от същия период миналата година.

Анализаторите отбелязват, че пониженията напоследък, може да не са толкова драстични колкото изглежда, особено когато се сравняват със статистиките от 2007 г., която е рекордна година за жилищния сектор в Ню Йорк. Данните за второто тримесечие обаче всяват притеснения на пазара, тъй като пролетта традиционно отговаря за голяма част от общите продажби за годината.

Всъщност цените през второто тримесечие не само забавят повишаването си, но и започват да се понижават. Средните продажни цени в Манхатън са се понижили до 1,7 млн. долара през последното тримесечие – с 3% по-ниски от тези през първото тримесечие.

Понижението в цените предполага, че продавачите ще намалят офертните цени, което би активизирало изчакващите купувачи. Според брокерите на недвижими имоти това се случва навсякъде в града.

Ценовите спадове са най-резки при жилищата край брега, чиято средна цена се е понижила с 11% на 735 хил. долара от 825 хил. долара миналата година. През второто тримесечие са били продадени само 576 жилища, което е с 29% по-малко от миналата година.

Имотите в по-високия ценови сегмент обаче остават незасегнати от пониженията. Причината е, че ако купувач е готов да плати 18 млн. долара за апартамент едва ли се нуждае от ипотечен кредит. Слабият долар предизвиква приток на купувачи от много други страни. Инвеститори от Европа, Канада и Близкия Изток продължават да са активни в Манхатън, казват брокерите.

Само чуждестранни инвеститори обаче не успяват да поддържат целия пазар и бъдещите изгледи не са добри. Местните експерти в областта на недвижимите имоти смятат, че следващите месеци ще са трудни, а президенстките избори допълнително ще нагнетят ситуацията. На всеки четири години редовно се наблюдава спад тъй като купуваите изчакват да видят в какво посока ще поеме управлението на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още