IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителният сектор в еврозоната се свива

В сравнение с година по-рано, строителството в еврозоната се е понижило с 2,4%

17:53 | 20.08.08 г.
Строителният сектор в еврозоната се свива

Строителството в 15-те държави от еврозоната се е понижило с 0,6% през юни спрямо май поради забавянето на икономиките и спукването на балона на жилищния пазар в страни като Испания, пише Ройтерс.

В сравнение с година по-рано, строителството се е понижило с 2,4%, казват от Евростат.

Компаниите от сектора вече изпитват трудности. Един от най-големите производители на тухли в света - австрийската Wienerberger, предупреди, че приходите й от основната дейност ще се понижат с 15% тази година заради кризата на строителния пазар във Великобритания и САЩ.

Миналия месец френският производител на строителни материали Saint-Gobain занижи прогнозите си за печалба като каза, че не е е изключен и спад в приходите тази година.

Анализаторите не смятат, че има признаци на подобряване на пазара.

„Ако вземем за пример Испания, смятаме, че това ще продължи. Изглежда, че строителният сектор във Франция също се е забавил“, казва Астрид Шило, икономист от HSBC.

Жилищното строителство в Германия също показва признаци на забавяне, казва тя.

Строителството в Германия се е понижило с 2,1% през юни спрямо май.

Еврозоната е отбелязала за първи път в историята свиване през второто тримесечие от части като вторичен ефект от срива на жилищния пазар в САЩ и последвалата кредитна криза.

По данни на Евростат строителството се е увеличило едва с 0,1% през май, след като агенцията ревизира по-рано отчетените 0,2% за месеца.

Словения и Испания демонстрираха най-големите понижения в зоната, със спад на месечна база през юни от съответно 5,8% и 3,1%.

Забавянето в сектора в 27-те страни oт Европейския съюз е било по-сериозно, като там е бил регистриран спад от 1,5%. Строителството във Великобритания, която подобно на Испания е била засегната от спукването на балона на жилищния пазар, се е понижило с 5,4% през юни спрямо май.

Не всички резултати обаче са толкова мрачни. Секторът е отбелязал повишение от 2,9% в Португалия и Румъния през юни, а в Полша – от 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още