IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

$223 млрд. поставят бъдещето на ипотечния пазар в САЩ под въпрос

Покриването на облигационните задължения на Fannie Mae и Freddie Mac в края на септември е ключов момент за американския пазар

11:22 | 20.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
$223 млрд. поставят бъдещето на ипотечния пазар в САЩ под въпрос

От успешното изплащане от страна на Fannie Mae и Freddie Mac на облигационни задължения на стойност 223 млрд. долара, дължими до края на тримесечието, може да зависи дали ще избегнат необходимостта от правителствена помощ.

Базираната във Вашингтон Fannie има дълг на стойност от 120 млрд. долара с падеж до 30 септември, докато намиращата се във Вирджиния Freddie дължи 103 млрд. долара според данни, предоставени от правителствени компании, събрани от Bloomberg.

Нарастващата цена на кредитите и данните за намаляващото търсене на техни облигации през изминалия месец накара министъра на финансите Хенри Поулсън да поиска правото да налее неограничен капитал във Fannie и Freddie в случай на необходимост. Разходите на двете компании отново се повишават заради опасенията, че загубите от кредити са намалили значително капитала на финансово затруднените ипотечни компании.

Удължаването на сроковете на кредитите е „е най-важният фактор, за да могат да останат ликвидни“, казва Моше Оренбуч, анализатор на Credit Suisse в New York. „До този момент те успяваха да го направят.“

Проблеми идват и заради това, че инвеститорите от Азия, най-големите чуждестранни притежатели на облигациите на Fannie на обща стойност 3 трилиона долара, намаляват своя дял в покупките, което увеличава нуждата Поулсън да подкрепи компаниите.

„Всяка от двете компании, които държат 42 на сто от пазара на ипотеки в САЩ, се нуждае от 15 млрд. долара свеж капитал, за да устои на загубите от ипотечните и свързаните с тях ценни книжа, които притежават или гарантират“, казва Поул Милър, анализатор в Friedman Billings Ramsey.

Министерството на финансите най-вероятно ще бъде принудено да закупи привилегировани акции на Fannie и Freddie на стойност 30 млрд. долара до края на следващия месец според Бил Грос, управител на най-големия облигационен фонд в Pacific Investment Management.

През тази седмица инвеститорите изискаха допълнителни 104 базисни пункта възвръщаемост за притежанието на 5-годишни облигации на Freddie над предлаганата от съкровищните бонове със същия период доходност до падежа. Това е най-високата разлика, регистрирана след 10-годишния връх от март на нива от 114 базисни пункта. Разликата спадна до 74 базисни пункта след изявлението на Поулсън.

Разликата при Fannie достигна 10-годишен връх на 18 август на нива от 104 базисни пункта след 74 базисни пункта на 28 юли. През последното десетилетие средната разлика бе 43 базисни пункта.

По време вчерашната търговска сесия на фондовата борса в Ню Йорк акциите на Fannie спаднаха с 14 цента до 19-годишно дъно при 6,01 долара за акция. Тези на Freddie се намират на най-ниската си стойност от януари 1991 г. насам, спадайки с 22 цента вчера до 4,17 долара. И двете акции са изгубили по над 90 на сто от цената си през последната година.

Пазарната капитализация на Fannie се сви до 6,47 млрд. долара, а тази на Freddie спадна до 2,7 млрд. долара, което направи трудно за двете компании да набират средства чрез публичния пазар, казва Милър. Двете компании са обявили чиста загуба на стойност 14,9 млрд. долара за последните 4 тримесечия.

Fannie е създадена като част от Новия курс на Рузвелт от 1930 г. и става публична компания през 1968 г. Freddie започва дейността си през 1970 г. по времето на войната във Виетнам като конкурент на Fannie.

Двете компании, които притежават или гарантират ипотечни заеми на стойност 5 трилиона долара от общата сума на ипотечния пазар в САЩ от 12 трилиона, подпомагат експанзията на жилищното кредитиране чрез закупуването на ипотечни кредити от отпускащите ги фирми и превръщането им в ценни книжа, които след това гарантират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още